top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

Güncelleme tarihi: 9 Eki 2021

01.08.2021


Önemli küresel ödeme platformlarından biri olan PayPal, İngiltere'de ki müşterileri için kripto para alım-satım ve ticareti üzerine DeFi (Antimerkeziyetsiz Bankacılık) hizmeti vermeyi planlıyor.


JPMorgan, kripto para fonlarına erişim sağlayacağını duyurdu. Bununla birlikte Goldman Sachs, Avrupa'da bulunan müşterilerine kripto paralara dayalı yatırım,alım-satım,kripto ticareti vb. finansal enstrümanlara dayalı hizmetler vermeye de başladı.


ABD'nin en büyük üçüncü bankası olan Wells Fargo, gelen talepler üzerine bu yaz varlıklı müşterileri için kripto para ürün ve hizmetleri vermeyi planlıyor.


Ripple firması, Asya-Pasifik (APAC) bölgesindeki etkinliğini arttırmak adına Japonya’daki ilk On-Demand Liquidity (ODL) koridorunu açtığını duyurarak önemli bir adımda bulundu. Yine Japonya’nın önemli büyük para transferi şirketlerinden biri olan SBI Remit Co. firması On-Demand Liquidity’yi (ODL) kullanarak Japonya’dan Filipinler’e para transferi yapan müşterilerine daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenilir bir hizmet sunabilmek adına Filipinler’deki dijital ödeme şirketi Coins.ph ve Japonya’daki kripto para borsası SBI VC Trade ile iş birliği yapmaya başladı. Özellikle yurt dışında çalışan Filipinlilerin Japonya’dan Filipinler’e yaptıkları para transferlerinin yıllık toplam değeri, 1.8 milyar dolar.
On Demand Liquidty 
Ripple firmasının önemli ürünlerinden biri olan ODL (Talep üzerine likidite/para sağlama ağı da denilebilir) birçok ülkede bulunan aracı ödeme kuruluşlarını sınır ötesi(cross-border) ödemelerdeki maliyetleri azaltmak adına çok daha hızlı ve güvenilir hizmet sağlayabilmek amacıyla kullanılmakta. Örneğin Azimo: İngiltere merkezli şirket Filipinler, Tayland ile İngiltere arasındaki ödemelerini aktif olarak ODL ağı ile gerçekleştirmekte. En son geçtiğimiz günlerde dijital bankacılık ve fintech şirketi olan Novatti Group, Ripple firmasıyla anlaşarak ODL ağına geçtiğini duyurmuştur.


TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI (TCMB), Temmuz ayı toplantısında alınan kararla politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu.


Cari İşlemler Açığı Mayıs’ta 3,08 milyar dolar ile son 8 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.


Haziran ayında bütçe giderleri yıllık bazda %32,4 arttı, bütçe gelirleri de %33,3 oranında artış gösterdi. Sonuç olarak Merkezi yönetim bütçesi 25 milyar TL açık verirken faiz dışı denge 15,6 milyar TL açık vermiş oldu. Ocak-Haziran dönemindeyse, bütçe giderleri %17,4 artarken bütçe gelirleri %38,5 arttı. Bu dönemde bütçe dengesi 32,5 milyar TL açık vermiş oldu.



Döviz cinsinden finansal ürünlere ilgi her geçen gün artıyor. Bu noktada özellikle Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) bir önceki haftaya göre 2,4 milyar dolar artışla 255,9 milyar dolara yükselirken DTH'nin toplam mevduatlar içindeki payı ise %55,3 oldu.


Konut satışları Haziran’da geriledi. Konut satışları Haziran’da bir önceki yılın aynı ayına göre %29,1 azaldı.


130 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Staking Nedir

bottom of page