top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

27.03.2022

ABD'de 15-16 Mart tarihlerinde FED toplantısı gerçekleştirildi. FED faiz kararı 16 Mart saat 21.00’da açıklandı. Fed, faizi 25 baz puan artırarak 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Fed 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmiş oldu. Bir sonraki faiz kararı tarihi 15 Haziran 2022.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı (TCMB) faiz kararı 17 Mart perşembe günü 14:00’da açıklandı. TCMB, faizi %14 te sabit tuttu. Bir sonraki faiz kararı tarihi 14 Nisan 2022.
Merkez Bankalarının aldığı faiz kararları
FED Faiz Kararı : 25 baz puan artış 
İngiltere Merkez Bankası : 25 baz puan artış 
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası : Faizi %14 te sabit tuttu.
Japonya Merkez Bankası : -0,10 sabit tuttu. 
2022 FED (FOMC) Toplantı Takvimi:
3-4 MAYIS
14-15 HAZİRAN
26-27 TEMMUZ
20-21 EYLÜL
1-2 KASIM
13-14 ARALIK
Avrupa Parlamentosu ECON Komitesi, iş kanıtı sistemiyle çalışan(Proof-of-Work) kripto paralara fiili yasak getiren MİCA (Markets in Crypto Assets) taslağını 24'e karşı 32 oyla reddetti.
Çin Sanayi Üretimi verileri açıklandı. 
Çin'de 2022 yılının ilk 2 ayında sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımlarında büyüme beklentileri aştı.
Yılın ilk 2 ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 arttı. Bu, Haziran 2021'den bu yana görülen en hızlı büyüme oldu. Aralık ayında yüzde 4,5 olan sanayi üretimi büyüme oranının 2022'nin ilk 2 ayında yüzde 3,9'a yavaşlaması bekleniyordu.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, CNBC'ye kriptonun faydalarını tanıdığını söyledi. Yellen, "Ödeme sistemindeki yeniliğin sağlıklı bir şey olabileceğinin farkındayız" dedi. Janet Yellen, kriptonun faydaları olduğunu ve Hazine'nin 'sağlıklı inovasyonu' teşvik eden düzenlemeler hakkında rehberlik sunmayı umduğunu söyledi. “Kripto hızla büyüdü ve şu anda birçok Amerikalının yatırım kararlarında önemli bir rol oynuyor. Sağlıklı inovasyonun devam edebileceği düzenleyici bir ortam yaratmak istiyoruz.

Apecoin (APE) 17 Mart günü Binance, Kucoin, Coinbase ve Huobi gibi birçok büyük borsada listelendi. Apecoin bugün itibari 2 milyar 250 milyon dolar piyasa değeri ile ilk 100 kripto para arasında 60. sırada yerini aldı.
ApeCoin (APE), APE ekosisteminin merkezi olmayan topluluk yapısını güçlendiren yerel yönetim tokenidir. APE ekosistemi, Ethereum Blockchain’indeki en popüler NFT koleksiyonlarından ikisi olan Bored Ape Yacht Club (BAYC) ve Mutant Ape Yacht Club (MAYC) topluluğunu içerir.
Animoca Brands’in kurucu ortağı ve ApeCoin DAO yönetim kurulu üyesi Yat Siu yaptığı bir açıklamada, ApeCoin’in NFT ekosisteminin gelişmesinde etkili olacağını söyledi.
Dünyaca ünlü Amerikan şarkıcı Madonna, bir Bored Ape NFT satın alarak Metaverse'ye girdiğini duyurdu.

Decentraland'ın düzenlediği ilk Metaverse Moda Haftası (MVFW) 24 Mart - 27 Mart tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Etkinlik Decentraland'ın Lüks Moda Bölgesi'nde gerçekleşiyor.
Metaverse Moda Haftası etkinliklerine Voque, Dolce & Gabbana, Dundas, Etro ve Tommy Hilfiger gibi ünlü moda markaları katılıyor. Ayrıca Jacobs, Arabia ve Dünyaca ünlü kozmetik şirketi Estée Lauder, Decentraland'ın Metaverse Moda Haftası'nın özel güzellik marka ortağı olarak ilk NFT'sini piyasaya sürüyor.


Meta Platforms (Eski adı ile Facebook Company), Logosu için 8 marka başvurusu yaptı. Başvurular şunları kapsıyor:

  ▶️ Kripto tokenleri 
  ▶️ Blok zinciri yazılımı
  ▶️ Sanal para birimi cüzdanları 
  ▶️ Sanal para birimi değişimleri 
  ▶️ Finans + Döviz ticareti
  ▶️ Dijital, kripto ve sanal para birimleri

PUBG: BATTLEGROUNDS battle royale oyunu, PUBGP Solana Labs ile blockchain tabanlı oyun ve hizmetlerin tasarımını ve pazarlamasını desteklemek için bir iş anlaşması imzaladığını duyurdu.

Güney Koreli teknoloji devi LG Electronics, şirket ana sözleşmesine blockchain ve kripto parayı yeni iş alanları olarak ekledi.
LG, 24 Mart Perşembe günü düzenlenen yıllık genel toplantısında kriptoyla ilişkili iki ayrı hedef ekledi. Bu hedefler arasında "blockchain tabanlı yazılım geliştirmek ve satmak" ve "kripto paraların satışı ve aracılığı" yer alıyor, ki bu ikinci hedef, LG'nin bir tür kripto borsası kuracağı yönünde söylentilere yol açtı.
Şirketin ayrıca, NFT görüntülenmesine imkan sağlayan Akıllı TV modelini de tanıtması bekleniyor.

Google 'Non-Fungible Planet' için ticari marka başvurusunda bulundu. Projenin odağında çevre ve iklim krizi yer alıyor.
21 Mart ticari marka başvurusunda , çevre koruma, enerji verimliliği, iklim değişikliği, karbon ayak izlerinin azaltılması, çevresel sorunları çözmeyi amaçlayan bir eğitim kampanyası olduğu belirtiliyor.

MEHMET BOR

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Staking Nedir

bottom of page