top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

13.03.2022


ABD Başkanı Joe Biden: "Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasaklıyoruz."

Başkan Joe Biden, Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz ve kömürün ithalatını yasaklayan kararnameye imza attı. Bu kararname ile Rusya'nın enerji sektörüne yönelik ABD'den gelen yatırımları da yasaklanmış oldu.

ABD'de 1.5 trilyon dolarlık harcama paketi onaylandı:

ABD’de Temsilciler Meclisi geçtiğimiz gün 1,5 trilyon dolarlık harcama paketini onayladı. Paketin içinde Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık desteğe de yer verildi.

ABD Şubat ayı enflasyon verileri rekor tazeledi:

Şubat ayı için açıklanan enflasyon verileri aylık bazda 0,8 yükselirken yıllık bazda ise %7.9'a seviyesine ulaştı.

PEPSI Rusya'da satışlarını durdurduğunu açıkladı:

Sovyet döneminin en popüler içeceklerinden biri olarak tüketilen Pepsi Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya'da satışlarını durdurduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Biden Kripto Kararnamesine imzayı attı:

Başkan Joe Biden, merkez bankası dijital para birimi ve diğer kripto paraların içerdiği risklerin araştırılmasını kapsayan kararnameyi imzaladı.
Ripple firmasının CEO’su Brad Garlinghouse, Başkan Joe Biden'ın imzaladığı bu Kararname'nin ekosistem dönüm noktası olabileceğine değinerek bu durumu olumlu karşıladığını ifade etti. 


Mahkemeden Ripple lehine bir karar daha:

Yargıç Analisa Torres, SEC’nin Ripple’ın "adil bildirim" savunmasının kullanımını önlemeye yönelik talebini #Ripple lehine reddetti.

Çin, Yuan-Rus rublesi bandını arttırdı:

Rusya’ya yönelik yapılan yaptırımlar sonucunda rublenin bir çok para biriminde olduğu gibi yuan karşısındaki sert düşüş kaydetmesinin ardından China Foreign Exchange Trade System, yuanın ruble karşısında günlük işlem bandı %10'a çıkardığını duyurdu.

Avrupa Birliği Komisyonundan Rusya ve Belarus'a kripto para yasağı:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra AB Komisyonu Rusya üzerine uyguladığı yaptırımları kripto paraları da dahil ederek genişletme kararı aldığını duyurdu. Komisyon bu yaptırımla, Rusya Federasyonu Konseyi'nden bazı kişiler ve kıta Avrupa'da ikamet eden Rus oligarkları bu yaptırım kapsamına almış oldu.
Oligark: Oligarşik düzende yöneticilere ve oligarşiyi destekleyenlere denir.Günümüzde ise oligark kelimesi Rusya'daki büyük şirketlerin sahiplerine verilen bir isim.

Oligarşi: Küçük ve ayrıcalıklı bir grubun (bu dinî ya da askerî bir gurup olabilir) yönetimi kendi çıkarları dahilinde elinde bulundurmasıdır. Geçmişte sözde demokrasiyle yönetilen bazı ülkelerde bu yönetim şekline evrilme durumu gözlemlenmiştir.


43 trilyon dolarlık varlık yönetim şirketi State Street Corporation kriptoya ekosistemine entegre oluyor:

43 trilyon dolardan fazla varlığa sahip ve yönetimi altında 4 trilyon dolardan fazla varlık bulunduran merkezi Boston'da One Lincoln Street'te bulunan Amerikan finansal hizmetler & banka şirketi State Street Corporation, kripto para ticaretini desteklemek için çok varlıklı platforma dönüşme saikiyle geçtiğimiz dönemlerde bünyesinde bir kripto araştırma bölümü oluşturmuştu.
Akabinde kurumsal düzeyde dijital bir varlık saklama ürünü geliştirmek ve de başlatmak için "Copper" firması ile lisans anlaşması imzaladığını da duyurdu.
State Street Digital başkanı Nadine Chakar, “Müşterilerimizin bu yeni varlık sınıfına erişimini desteklemek adına gereken finansal altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Rusya'da Facebook ve Instagram uygulamalarının kullanımı yasaklandı:

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu, Instagram uygulamasının kullanımını yasakladığını açıkladı.
Facebook ve Instagram çatı şirketi olan META iletişim direktörü Andy Stone, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa destek verenlere ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet ve nefret içeren mesajlara izin vereceklerini ifade etmişti.


LC Waikiki, meta-store adı verilen sanal mağazasını müşterilerine sundu:

Türkiye'nin küresel çaptaki önemli giyim firmalarından LC Waikiki, meta-store adını verdiği sanal mağaza çalışmalarının ilk görsellerini paylaşarak #metaverse alanında önemli bir adım atmış oldu.


127 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page