top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

06.02.2022

TÜİK verilerine göre :Yıllık TÜFE %48,69 artış gösterdi. Gıda ve de alkolsüz içecekler %55,61,
Yıllık ÜFE ise %93,53 artarken gıda ve alkolsüz içecekler %75,94 oranında artmış durumda.
ÜFE: Üretici fiyat endeksi, ülke içinde üretilen mal ve hizmetlerin üretici fiyat hareketlerinde belirli zaman periyotlarında yaşanan değişimleri ifade eder.

TÜFE: Tüketici hizmet ve malları üzerindeki fiyat değişikliklerini gösteren ve tüketicilerin alım gücünü doğrudan etkileyen bir endekstir. Diğer adıyla  "Yaşam Endeksi" olarak da bilinir.

2022 Ocak ayında dış ticaret açığımız, geçen yıla oranla 7.4 milyar dolar artarak 10.4 milyar $ oldu. Bu duruma enerji fiyatlarının artmasına bağlı olarak (enerji kullanımında dışa bağımlı olmamız nedeniyle) ithalatın da doğal olarak artmasına etki etti.
Dış Ticaret Açığı: dış ticaret ile ilgili olan bireylerin aklındaki ilk sorular arasında bulunan bir kavramdır. Cari açık oluşumuna neden olan ve ülkelerin korkulu rüyası olan dış ticaret açığı, ülke dışı alım ve ülke dışı satım faaliyetlerinin dengesizliğinden ötürü oluşmaktadır. İhracat miktarı, ithalat miktarını karşılamalıdır. 

İthalatın da üzerine çıkan ihracat demek bir ülkenin malî refahı demektir. Dolayısı ile bir ülkenin ihracatının ithalatından fazla olması, ülke ekonomisinin dış ticaret fazlası olduğu anlamına gelmektedir. 

Yerli üretim çalışmalarının arttırılması ile azaltılmaya çalışılan ithalatın yanı sıra imalatı gerçekleştirilen ürünlerin yurtdışına satışının yapılması dış ticaret açığının engellenmesi adına olumlu sonuçlar doğuracaktır. 

Kaynak:  https://www.platformakademi.com/dis-ticaret-acigi-nedir/ 

ABD'de tarım dışı istihdam (Non-farm payrolls) verileri piyasa beklentisinin (175-200) çok üzerinde gelerek 467 bin kişi olarak gerçekleşti ve bu durum piyasalara olumlu yansıdı.

ABD Hazine Bakanlığı #Nft 'iler hakkında 40 sayfalık bir rapor yayınladı. Rapora göre #NFT’lerin sanat camiasında yasa dışı işlemler ile alınıp satılarak kara para aklama riskini arttırdığı savunuldu.

Ünlü video oyun ve elektronik şirketi GameStop, Immutable X ile #NFT ortaklığı kurduklarını duyurdu.
Ortaklıktan sonra Immutable tokenlerinin anlaşma gereği bir kısmına sahip olan #GameStop, tokenleri satarak satış baskısı oluşturdu ve imx token fiyatında ani düşüşler yaşandı. 

#Etherum, #Solana vb. ağları birbirine bağlayan ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ağları arasında köprü görevi de gören #Wormhole, siber korsanlar tarafından saldırıya uğradı. Bu saldırı sonucunda 320 milyon doların üzerinde olan 120 bin adet #Ethereum çalındı.

An itibariyle dünyanın en büyük dijital varlık yatırım şirketi olan Grayscale, geçtiğimiz günlerde ilk borsa yatırım fonu (ETF) ürününü duyurdu. Bu fon, GFOF kısaltmasıyla işlem görecek.
ABD Menkul Kıymetler & Borsa Komisyonu (SEC), Grayscale'in "Grayscale Bitcoin Trust" (GBTC) fonunu spot olarak #Bitcoin borsa yatırım fonuna (ETF) dönüştürme başvurusu kararını tekrardan erteledi.

MicroStrategy firması, 660 adet daha #Btc satın aldıklarını duyurdu. Firmanın elinde 4,8 milyar dolar değerinde 125.051 adet #Bitcoin mevcut. CEO’su Michael Saylor ise kendisine ait 17.732 #Bitcoin’e sahip olduğunu belirtmişti.

Oyun sektörünün devlerinden #Ubisoft firması, #Hedera (Hbar) ile anlaşma imzalayarak #HederaHashgraph ağına girdiğini duyurdu.


228 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page