top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2021

14.11.2021

#Bitcoin ağının gizliliğini ve verimliliğini arttıracak olan ''Taproot'' güncellemesi tamamlandı. Bu güncelleme ile Bitcoin'in işlem verimliliğini, akıllı sözleşme girişimlerini ve veri gizliliğinin yenilenmesi amaçlanıyor.

Çin merkezli gayrimenkul devi Evergrande'nin 148 milyon dolarlık faiz kuponu ödemesini geciktirdiği yönünde çıkan haberler piyasalarda dalgalanmalara sebep oldu.300 milyar dolar borcu olan firmanın borçları Çin hükümeti tarafından yapılandırmaya gitse bile ilerleyen zamanlarda küresel piyasalarda finansal istikrarı bozabileceğine yönelik endişelerin devam edeceği öngörülüyor.
TEMERRÜT NEDİR?

Temerrüt, borçlanmış olan bir kişinin borcunu hukuka aykırı olacak şekilde ödeyememesi (itfa edememesi) durumudur. Alacaklı ya da borçlu taraflardan birinin, sorumluluklarını usulüne uygun bir şekilde zamanında gerçekleştirememesi halinde temerrüt kavramı ortaya çıkar. 

Temerrüt, hukuken iki temel türe sahiptir. Bunlar alacaklının temerrüdü ile borçlunun temerrüdü olarak birbirinden ayrılır. Borçlu tarafından belirlenen koşullara uygun olarak ifa edilmek istenen borcun alacaklı tarafından kabul edilmemesi halinde bu alacaklı temerrüdü olarak adlandırılır. 

Borçlunun, borcunu gereken zamanda ödeyememesi durumu ise borçlu temerrüdü olarak tanımlanan bir durumudur. Bu duruma konu olan kişi veya kuruma da "mütemerrit" denir.​ 

(Bazı açıklamalar İş Bankası Blog sayfasından alıntılanmıştır.)



Microsoft #metaverse evrenini Teams ve Xbox ürünlerine entegre edeceğini duyurdu. Bu sayede kullanıcılar Teams sohbet ortamında ve Xbox oyunları üzerinde sanal avatarlar ve ortamlar oluşturulabilecekler.



Şey: 11.06 TL Öteki Şey: 12,55 TL, Diğer Şey: 663 TL





Twitter yaptığı resmi açıklamada ''Twitter Crypto'' adında yeni bir kripto ekibi kuracağını duyurdu. Ekibin başında Tess Rinearson yer alacak. Ekip Blockzincir ve web 3.0 alanlarına yoğunlaşacak. Diğer yandan kripto para ödemeleri ve NFT'ler ile ilgili çalışmalar da yürütülecek. Ayrıca Twitter Crypto'nun asıl amacının "Merkeziyetsiz Sosyal Ağ" vizyonunu hayata geçirmek olacağı öngörülüyor.


Apple CEO'su Tim Cook, Ross Sorkin ile yaptığı röportajda, şahsına ait kripto para yatırımının olduğunu fakat kısa vadede firma olarak kripto paralarla ödeme kabul etmeyecekleri yönünde açıklamalarda bulundu.


Özellikle video oyuncular arasında popüler mesajlaşma uygulaması olan Discord üzerinde CEO Jason Citron, kullanıcıların Ethereum ağına erişim sağlanacağına ilişkin bir güncellemenin ekran görüntüsünü paylaştı. Uygulama üzerine gelecek yeni sürüm ile kullanıcılar Ethereum ağını kullanarak MetaMask ve WalletConnect cüzdanlarıyla kripto para işlemi yapabilecekler.


Amerika merkezli ''Intercontinental Exchange INC'' alt kuruluşu olan önemli dijital varlık platformlarından Bakkt Holdings LLC, müşterilerinin yakında Bitcoin'den sonra Ethereum ile de alım ve satım işlemi yapabileceklerini duyurdu.

Intercontinental Exchange INC (ICE), 2000 yılında kurulan ve dünya çapında küresel borsaları işleten "American Fortune 500" şirketleri arasına girmiş önemli bir kurumsal firmadır. ICE, Kanada ve Avrupa'da vadeli işlem borsaları ve özellikle New York Menkul Kıymetler Borsası, hisse senedi opsiyonları borsaları, kredi ve hisse senedi piyasaları, finansal ve emtia piyasaları ve kripto piyasası da dahil bünyesinde çeşitli bir çok borsaya sahiptir.





498 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page