top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

Güncelleme tarihi: 4 Mar 2022

10.10.2021


Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ne yönelik hazırlamış olduğu Ekonomik Güncelleme Raporu'nda, Türkiye’nin büyüme tahmini 2021 yılı için %5'ten %8,5'e yükseltilirken, 2022 için %4,5'ten %3'e, 2023 için ise %4,5'ten %4'e düşürdü.
Dünya Bankası, Türkiye için  2022 enflasyon tahminini ise %15,50 den %17,7’ye çıkardı.


Honda, 24 senelik üretim sürecinin ardından Gebze'deki fabrikasını kapatma kararı aldı. Son aracını 28 Eylül 2021’de üretim bandından indiren Honda Türkiye, 30 Eylül 2021 tarihinde 1200 çalışanının kıdem tazminatlarını banka hesaplarına yatırdı ve işten çıkarılan işçilerine 8 maaş tutarındaki ihbar tazminatlarını da ödedi. Bunun yanında firmadaki bütün çalışanlara birer Cumhuriyet altını hediye olarak verildi. Bazı çalışanlar ise ek olarak birer maaş performans ikramiyesi aldı.


ABD’de Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, ülkenin temerrüde düşmesini engellemek için borç limitinin/tavanının (Debt Ceiling) kısa süreli olarak, Aralık ayına kadar askıya alınmasını önerdi. Bununla birlikte Demokratların da, McConnell’ın borç tavanını kısa bir süre için yükseltme fikrine destek verdiği belirtiliyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçilerin borç limitini yükseltmek için yapılacak oylamada Demokratları desteklemediği takdirde mevcut yönetimin 28,4 trilyon dolarlık borç sınırını aşabileceğini ifade etmişti.
Not: ABD'de borç limitinin/tavanının yükseltilmesi (paranın bollaşması) demek küresel piyasalarda risk iştahının da artması demektir. Bu durumda risk iştahı yüksek piyasalara yönelim olabilmektedir. Örn: Kripto para piyasası.
Bkz: Mahfi Eğilmez, Kendime Yazılar, "Bu Kadar Dolar Basılıyor da Değeri Niçin Düşmüyor?" Nisan 26, 2020 


Ünlü komedyen Cem Yılmaz, dijital bir platformda yaptığı çizimlerini NFT olarak satışa sundu. Yılmaz, "000001KIZ" adlı bir adet NFT eserine 5 Ethereum (ortalama 18.000$) teklif almış durumda.


Fransa'nın en büyük üçüncü bankası ve aynı zamanda finansal hizmetler firması Societe Generale (SocGen), Defi protokolü MakerDao ile 20 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı.


Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın şahsına ait Shiba cinsi köpeği Floki'nin fotoğrafını resmî twitter hesabında paylaşımından sonra önemli kripto borsalarında da listelenebilen SHIBA INU isimli kripto para %400 oranında artış gösterdi.

238 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Staking Nedir

bottom of page