top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

26.09.2021

TCMB PPK (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu) toplantısında politika faiz oranı (Haftalık repo faizi) 100 baz puan indirilerek %19 seviyesinden %18 seviyesine çekildi. Piyasanın beklentisi ise faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönündeydi. Bu kararın akabinde Türk Lirası Dolar ve Euro cinsi döviz paritelerinde değer kaybına uğradı:1 Dolar = 8.88 TL,1 Euro = 10.42 TL
NOT: Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini yüzde 0.00 - 0.25 aralığında tutarak herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı almıştı.


ABD’de Eylül ayı PMI verilerinde imalat sanayi 58.7, hizmet sektörü ise 56.0 ile hem beklentilerin hem de geçen ayki seviyelerin de altında kalarak, büyüme hızında yavaşlama yönünde önemli sinyaller verdi.
PMI ENDEKSİ
PMI Endeksi imalat sanayinin gidişatını ve gücünü gösteren bir endekstir. 
Bu endeks oluşturulurken alttaki beş veri dikkate alınmaktadır:

1. Çalışan sayısındaki değişim
2. Stoklardaki değişim
3. Yeni siparişlerdeki değişim
4. Teslimat sürelerindeki değişim
5. Üretim hacminde gerçekleşen değişim

Özetle, PMI Endeksi imalat ve hizmet sektörlerinde ekonomik faaliyetleri ölçerek ileriye yönelik ekonomik büyüme veya daralma eğilimlerini gösteren önemli bir endekstir.



Geçtiğimiz günlerde 500 milyar dolarlık varlık değeri olan ve bünyesinde 200 bin kişiyi istihdam eden Çin gayrimenkul devi Evergrande 'nin 300 milyar dolar (171 yerel bankaya ve 121 finansal kuruma) borcu olup temerrüde girerek 8 milyar dolar faiz ödemesini yapamayacağı hususundaki belirsizlikler dünya piyasalarında genel bir düşüşe sebep oldu.



Çin Merkez Bankası geçtiğimiz Cuma günü, bütün kripto para işlemlerini ve kripto para üretimini (kripto madenciliğini) yasakladığını duyurdu.




Tron'un Ceo'su (Ripple firmasının Çin eski baş temsilcisi ve danışmanı) Justin Sun resmî twitter hesabından yaptığı açıklamada; kimsenin panik yapmaması gerektiğini ve dip olarak gördüğü fiyatlardan Bitcoin aldığını ve Evergrande hisselerini de alacağını duyurdu.




Butan Merkez Bankası, merkez bankası dijital parası (CBDC) kullanımı için Ripple firması ile ortaklık kurdu.




Twitter'ın Ceo'su Jack Dorsey, twitter kullanıcıların birbirleri arasında nakit paralarla ve de özellikle Bitcoin ile bahşiş gönderilmesine olanak tanıyacak olan uygulamayı yine twitter üzerinden hizmete sunmaya başladıklarını duyurdu.



Kuru yük taşımacılığının günlük ticari faaliyetlerini gösteren ve önemli endekslerden biri olan "Baltık Kuru Yük Endeksi" (BALTIC DRY INDEX) son 12 yılın rekorunu kırarak yükselişine devam etmekte.

BDI - Aylık Grafik :





SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ


YOUTUBE:

https://www.youtube.com/c/vucaborsa


TWITTER:

https://twitter.com/vucaborsa


INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/vucaborsa





195 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page