top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

12.09.21

Ülkemizde geçtiğimiz Haziran ayında ekonominin yeniden canlanmasıyla %10,6 ile son 3 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı, Temmuz ayında %12 seviyesine yükseldi. Yine Temmuz ayında işgücü 631 bin kişi artış gösterirken istihdam artışı ise 125 bin kişi oldu ve böylece işsiz sayısı 506 bin kişi artmış oldu.


TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) haftalık verilerine göre; 
Yurt içi yerleşiklerin DTH (Döviz Tevdiat Hesabı) mevduatı artmaya devam etti.
27 Ağustos haftasında 4,0 milyar $ artış gösterdikten sonra Eylül'ün ilk haftasında 1,9 milyar $ artarak 238,1 milyar dolara ulaştı. 
TCMB verilerine göre; parite etkisinden arındırılmış olarak ise DTH (Döviz Tevdiat Hesabı) mevduatı 1,0 milyar $ arttı.  Yurt içi yerleşiklerin DTH mevduatının toplam mevduat içindeki payı %53,4’den %53,5’e sınırlı bir şekilde yükseldi.
Toplam yurt içi yerleşiklerin DTH içinde; altın mevduatı haftalık olarak 0,3 milyar $ artışla 35,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Döviz mevduatı 1,7 milyar $ artışla 203 milyar $’a yükseldi. Yurt dışı yerleşiklerin DTH miktarı ise an itibariyle 19,8 milyar dolar seviyesinde seyretmekte.


ABD’de tarım dışı istihdam verileri beklentilerin altında kaldı. Tarım dışı istihdam Ağustos’ta 235 bin kişi artarak 733 bin ile piyasa beklentilerinin oldukça altında görülmekte. Özellikle bu dönemde artan korona-virüs vakalarının ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisi işgücü piyasasına da yansıdığı görülüyor. Olası vaka sayılarındaki artışının devam etmesi durumunda, önümüzdeki dönemlerde başta hizmetler sektörü olmak üzere istihdamda da göreli bir yavaşlama görüleceği düşünülüyor.


Ripple ile SEC (Securities and Exchange Commission-Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile devam eden davada Ripple firmasının SEC çalışanlarının #xrp ve diğer kripto para varlıklarını açıklamaya zorlayan talebine karşılık SEC, kendi çalışanlarının "özel hayatın gizliliği ve mahremiyet" ilkesinin ihlalini gerekçe göstererek mahkemeden bu talebin reddini istedi.


ABD'nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase Ceo'su Brian Armstrong geçtiğimiz Çarşamba günü resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, SEC'in (Securities and Exchange Commission-Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu), şirketin müşterilerinin geleneksel olarak bankalar tarafından sunulan ve bir faiz gelir modeli ile dijital varlık mevduatlarından faiz kazanmalarını sağlayacak finansal ürün (Lend) üzerinden firmaya dava açmakla tehdit ettiğini ifade etti.


Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Futbol Ligi (NFL), ligdeki bütün takımların kripto para ile ilgili reklam, sponsorluk anlaşmaları ve ayrıca NFT satışlarını yasakladığını duyurdu.


VUCA BORSA

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ :


YOUTUBE:

https://www.youtube.com/c/vucaborsa


TWITTER:

https://twitter.com/vucaborsa


INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/vucaborsa


193 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page