top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2021

13.06.2021

Tesla'nın CEO'su Elon Musk'ın Bitcoin madencilerinin kullandıkları enerjinin sadece yarısını yenilenebilir kaynaklardan (green energy) sağlamaları durumunda, Tesla'nın araç satışlarında yeniden Bitcoin kabul etmeye başlayacağını twitter üzerinden bildirdi. Bu açıklamadan sonra Bitcoin 39 bin doların üzerine yükseldi.



Texas Valisi Greg Abbott kripto para yasa tasarısını imzaladığını Twitter üzerinden duyurdu.Bu tasarı ile Texas eyaletinde bulunan ticari bankalar müşterilerine kripto para hesabı açma ve bu hesaplar üzerinden işlem yapma vb. hizmetler verebilecek.

(I just signed a law that puts virtual currency under the Texas Uniform Commercial Code to be a secured transaction. (Greg Abbott , @GregAbbott_TX, June 13, 2021)




Nijerya Merkez Bankası yetkilileri (Central Bank of Nigeria) Nijerya’nın yıl sonuna kadar kendi merkez bankası dijital para birimine (CBDC-Central Bank Digital Currency) sahip olabileceklerini duyurdular.Bu noktada özellikle Nijerya Merkez Bankası Bilgi Teknolojisi Direktörü Rakiya Mohammed, bankacılar komitesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, merkez bankası dijital para biriminin Nijerya halkı tarafından erişilebilir olacağını ifade etti.




"Bitcoin 2021” etkinliğinde Bitcoin’i yasal hâle getirecek bir teşvik paketini önümüzdeki hafta içinde Kongre’ye göndereceğini belirtmiş ve bu teşvik paketi kongre tarafından onaylandıktan sonra Bitcoin El Salvador'da yasal bir para birimi haline gelmişti.

El Salvador bu alanda adım atan ilk ülke olarak tarihe geçti.Bunun yanında "Yenilenebilir Enerji" ile Bitcoin madenciliğine de el atan başkan Nayib Bukele;

Mühendislerin ülkedeki volkanik yanardağlarda yeni bir kuyu kazdıklarını ve yaklaşık olarak elde edilecek 95 MW (Megawatt) %100 temiz, sıfır emisyonlu,yenilenebilir jeotermal enerjiyle Bitcoin madenciliği yapacaklarını duyurdu.



Önde gelen varlık yönetim şirketlerinden "Ruffer Invesment" , 2020 yılının sonlarına doğru yaptığı Bitcoin yatırımlarından yaklaşık 1.1 milyar dolar kar elde ettiğini açıkladı.Ruffer Invesment yatırım yöneticisi Hamish Baillie,yaptığı açıklamada şirketinin önümüzdeki dönemlerde yine Bitcoin yatırımı yapabileceğin ifade etti. Aralık 2020’de 600 milyon dolarlık Bitcoin yatırımı yapan firma, kar realizasyonu yaparak 1,1 milyar dolarlık net kazanç ile yaklaşık iki kat gelir elde etti.


Hakctivist bir oluşum olarak dünya çapında boy gösteren ve özellikle haksızlık, adaletsizlik gördükleri noktalarda belli kurumlara siber saldırılar gerçekleştiren Anonymous, kripto para piyasalarını manipüle ettiğini öne sürdüğü Elon Musk’a yayınladığı bir video ile gözdağı verdi.

Musk bu videodan sonra bir süre twitter'a ara verdiğini açıkladı.





Fransa ve İsviçre merkez bankaları, Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezi ile birlikte uluslararası ödemeler için merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) test aşamasında denenmesine başlandığını resmi olarak duyurdular.





6 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Staking Nedir

bottom of page