top of page

VUCA HAFTALIK BÜLTEN

19.12.2021

FED (ABD Merkez Bankası), piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. Yüksek enflasyonu önleme (parasal daralma) amacıyla varlık alımlarını azaltma programı 15 milyardan 30 milyar dolara çıkarıldı. Ayrıca FED başkanı Jerome Powell, 2022 yılı için 3 adet faiz artışı yapacaklarını vurguladı.



İngiltere Merkez Bankası yüksek enflasyonu önlemek adına 3 yıl aradan sonra politika faizini artırarak yüzde 0.10'dan yüzde 0.25'e yükseltti.
İngiltere Merkez Bankası, en son Ağustos 2018'de faiz artırımına gitmişti. TCMB ise en son politika faizini 1 puan indirerek %14 seviyesine çekti(!) 


Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 100 baz puan artırarak %8,50 seviyesine çıkardı. Rusya'da böylelikle yılbaşından bu yana 425 baz puanlık faiz artışı gerçekleşmiş oldu.
Rusya Merkez Bankası yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, kripto paralara gereğinden fazla yatırım yapılması durumunda ülkenin finansal istikrarının zarar görebileceği vurgusu yapıldı. An itibariyle Rusya’da kripto paraların hizmet ve ürün alımlarında kullanılması yasak.


Çinli E-Ticaret devi Alibaba, merkez üssü Pekin’de "Yuanjing Shengsheng" adında bir şirket kurarak "Ali Metaverse" uygulamasıyla #metaverse evrenine giriş yapmayı planlıyor.



50 yaşındaki dünyanın en zengin insanı, Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, Time Magazine dergisi tarafından 2021 yılı için "Yılın Kişisi" (Person of the Year) ünvanına layık görüldü. Elon Musk'ın dergiye verdiği röportajda #bitcoin ve #dogecoin hakkındaki beyanatları dikkat çekiciydi. Musk, #Dogecoin ile yapılan işlemlerin #Bitcoin'den daha ucuz ve daha hızlı olduğunu ifade etti.



Nike, ayakkabı ve koleksiyon NFT'leri üretip pazarlayan RTFKT Studios'u satın aldığını resmî olarak duyurdu.


"We Could Be The Same" parçasıyla 2010 Eurovision yarışmasında 2. olarak (aslında 1.'liği sonuna kadar hak etmişlerdi!!!) ülkemiz adına büyük bir başarıya imza atan ünlü Türk Rock grubu maNga, yeni albümleri ile birlikte #NFT koleksiyonlarını görücüye çıkaracaklarını duyurdu.






252 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page