top of page

Testnet Nedir




Testnet Nedir?

Testnet bir ağ çeşididir. Bu ağ, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerinin geliştirilmesinde önemli bir araç olarak nitelendirilmektedir. Bu tür bir ağ, geliştirme ekibinin orijinal ağın işlemlerini etkilemeden ağı test etmesine olanak imkân tanır. Böylece asıl ağa daha güvenli ve minimum sorunla geçilmiş olur. Testnet ağı, blok zincirinin neredeyse birebir kopyasıdır ve iki amaca hizmet eder:


  • Kripto para birimi protokol değişikliklerinin risksiz testi,

  • Üçüncü taraf geliştiricilerin kripto para birimlerini veya protokolleri uygulamalarına entegre etmelerini ve testleri ücretsiz olarak gerçekleştirmeleri


Ticaret dünyasında ürünler, çalıştıklarından sorunsuz olduğundan emin olmak için her zaman piyasaya sürülmeden önce test edilir. Aynısı kripto para birimleri ve protokolleri için de geçerlidir. Bir kripto para blok zincirinde herhangi bir yeni değişiklik yapılmadan önce, her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak için testler yapılır. İşte buna testnet adı verilir.





Testnet ağının işlevselliği

Testnet, blok zincirindeki orijinal kripto para biriminin bir kopyası olan kendi kripto para birimini kullanır. Ancak, onlarla olan etkileşimler orijinal blok zincirine yansıtılmaz. Yani bir nevi deneme işlemlerini kapsar. Gerçek işlemleri temsil etmez. Bir test ağı, orijinal blok zinciri ağından tamamen ayrılmış, ana blok zincirini etkilemeden tüm kodun test edilebildiği test ağına yerleştirilmiş bir blok zinciridir. Başka bir deyişle, testnet ağı tamamen geliştirme amaçlı bir blok zinciridir. Bu geliştirme blok zincirlerinde, programcı ekipleri, orijinal genesis bloklarından biraz farklı olan bloklar oluşturur. Bu, madenciliği yapılabilecek bloklar ve dijital paralar oluşturur.

Bu, testnet ağında kullanılan kripto para birimlerinin ana ağ olarak da bilinen operasyonel blok zincirine eklenmesini engeller. Bu, kripto para birimlerini aktif bir blok zincirinden bir test ağına veya tam tersine aktarmanın imkânsız olduğu anlamına gelir. Testnet'in bir diğer özelliği de kripto para madenciliği zorluğunu ayarlayan sınırlı algoritma nedeniyle artmaması. Bu, testnet ağında madenciliğin çok kolay olduğu ve elde edilen coinlerin değerini sıfırladığı anlamına gelir. Bu küçük farklılıkların dışında, testnet ve mainnet adeta birbirlerinin kopyalarıdır. Bu önemlidir, çünkü test ağında doğru çalışanın ana ağda da doğru çalıştığından emin olmak önemlidir.

30 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page