top of page

Segwit Nedir





Segwit Nedir


Kripto para birimleri, son yılların ekonomi adına en önemli gelişmelerinden birisi olarak nitelendiriliyor. Bu teknoloji harikası para birimler yoğun bir ilgiye maruz kalıyor. Özellikle de son 4 – 5 yılda bitcoin adına yaşanan büyük patlamalar, insanların dijital paralara ilgisini daha da arttırdı. Haliyle bu teknolojilere yönelik ciddi bir merak oluştu. Günümüzde faaliyet halinde olan 21.000’i aşkın token bulunuyor. Bu coinlerin her biri faklı hizmet alanlarına odaklanıyor. Kripto para ve Blockchain alanında bilinmesi gereken yüzlerce kavram bulunuyor. Bazıları bu kavramların çoğuna aşinayken bazıları da yeni bilgiler edinmek istiyor. Segwit’de kripto endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Segwit, Bitcoin için oluşturulmuş bir geliştirmedir. Bitcoin ticareti esnasında yaşanan veri akışı ve güvenliği adına ortaya çıkarılmış önemli bir iyileştirmedir. Veri paketlerini şifreleme, küçültme ve daha sonra da güvenli bir şekilde gitmesi gereken yere götürme işlemlerinin hepsinde önemli bir rol oynar.


Segwit Ne İşe Yarar?


Segwit aslında tek bir işlemi yapan özel bir araç değildir. Birçok konuda işlevli olan bir görev tanımlayıcısıdır. Teknik anlamda bakıldığında en önemli görevi ise şöyle; 1 MB taşıma boyutuna sahip olan blok kapasitesine 4 Milyon birim blok taşıyabilme gücünü verir. Bu gerçek anlamda büyük bir gelişme olduğundan dolayı ilk dönemlerde Bitcoin’e yönelik ilginin artmasında önemli bir rol oynamıştı. Gerçekten çok büyük birimde dosyaları teknoloji aracılığıyla çok az bir çaba ve dosya alanıyla karşıya göndermek ve bunu da güvenli bir biçimde yapmak birçok kişi için inanılmaz derece de devrimsel bir olaydı. Segwit, Lightning Network ile benzer bir biçimde yüksek bir hızla işlem yapabilme imkânı tanımaktadır. Yani anlaşılıyor ki Segwit ile çalışan Bitcoin protokolleri gerçekten de çok gelişmiş bir teknolojiyle destekleniyorlar.





Segwit Güncellemesi


Çatallanmaların ortaya çıkması demek uzun vadeli düşünüldüğünde para biriminin iki parçaya ayrılması anlamına geliyor. Örnek verecek olursak; Ethereum çatallanması olayından sonra yani Hard-Fork durumundan sonra 50 Milyon $ değerinde bir zarar yaşanmıştı. Bu gerçekten de büyük bir kayıp olarak kayıtlara geçmişti. Segwit bu çatallanmalara imkan tanımayarak, benzer bir durumun ortaya çıkmasını engelliyor. Segwit gerçek anlamda Bitcoin kripto para biriminin bugün olduğu yere ulaşmasında büyük bir rol oynadı. Şu an bile Segwit olmasaydı Bitcoin piyasası gerçek anlamda sıkıntılarla karşılaşabilirdi. Bu geliştirme, Bitcoin adına yapılmış en başarılı teknolojilerden birisi olarak hafızalara kazındı.


55 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page