top of page

RIPPLE vs TETRAGON

Güncelleme tarihi: 1 Şub 2022

01.02.2022

Tetragon, 2019'da Ripple'ın C Serisi hisselerinin önde gelen yatırımcıları arasındaydı. O sırada #Ripple ile ortak girişimde bulunan Japonya merkezli finans şirketi olan SBI Holdings'de kervana katıldı ve toplamda finansman kaynağı 200 milyon dolara ulaşmış ve de #Ripple'ın market değeri yaklaşık 10 milyar dolara çıkmıştı.

Akabinde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 2013'ten bu yana #Ripple'ın ürünü olan #xrp satışının 1 milyar doları aştığını iddia etti ve bu satışı yaparken 1933 tarihli Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Yasasını ihlal edildiğini de öne sürerek Aralık 2020'de, önce #Ripple firmasını dava etti ve sonra Ceo Brad Garlinghouse ve kurucu ortaklardan Crhis Larsen'e de kişisel dava açtı.

O sıralar #Sec'in başında 2017'de Trump'ın atadığı ve #Xrp tayfasıyla yıldızının hiç barışmadığı Jay Clayton vardı. Şimdilerde bu abimiz One River şirketinin kripto para yan kuruluşu olan One River Digital'de kripto danışmanı olarak görev yapıyor. O da her türlü yolun da yani ;)
Tetragon'a gelecek olursak... İngiltere merkezli bir yatırım grubu olan bu abiler #Ripple'a 175 milyon dolarlık hisselerini geri almaya zorlamak için dava açmıştı. 2021 Nisan ayına geldiğimizde ise Tetragon Financial Group ile de bir dava süreci başladı. Tabi iyi günün de herkes dost,yakın akrabadır. Sen yeter ki düşmeyedur.
Tetragon, #Ripple ile yapılan anlaşmadaki ilgili bir hükme dayanarak, "#xrp’nin ileriye dönük bir menkul kıymet olarak kabul edilmesi durumunda hisselerin #Ripple tarafından geri alınması" koşulunu ortaya attı. Sonuç?
"#Tetragon, bunun için 2020 Aralık ayında mahkemeye başvururken, Delaware mahkemesi yargıcı Morgan T. Zurn, #xrp’nin durumu hakkında resmi bir karar olmadığı için Tetragon’un ihtiyati tedbir talebini reddetti ve daha önce verilen tedbir kararını da kaldırdı."
Nihayetinde #Ripple, Tetragon'a karşı davayı sarih bir şekilde kazanmış oldu.
Fakat bu güne geldiğimizde kazananın sadece #Ripple olmadığını, bilakis Tetragon'un #ripple hisselerine yatırım yaptığından ve ellerindeki C tipi hisseleri o dönem davayı kaybederek #Ripple'a geri satamadıklarından dolayı finansal anlamda kazandığına dair yabancı kaynaklarda yorumlar da okuyorum.
Şöyle ki, 30 Ocak 2022 tarihli Haftalık Vuca Bültende de paylaştığımız üzere, 300'den fazla finans kuruluşunun sınırlar ötesine ödeme yapmasını destekleyen San Francisco merkezli blok zinciri teknoloji şirketi olan #Ripple, #SEC ile davasına devam ederken, firma #RippleLabs aracılığıyla Tetragon başta olmak üzere, SBI Holdings ve Route 66 Ventures'ın katıldığı C serisi hisse finansmanında 200 milyon dolar değerindeki hisselerini 15 milyar dolarlık bir değerlemeyle geri geri aldığını yakın zamanda duyurdu. Haliyle #Ripple bu olaydan sonra Tetragon'a yol verdi.Firma kalan sağlar bizimdir diyerek yoluna devam etmekte.

Buna ek olarak #Ripple, en son yayınladığı piyasa raporuna göre firma, Talebe Göre Likidite (ODL/Od-Demand Liquidity) hizmetini iyileştirmek amacıyla yapılan #xrp satışlarının geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde 1 milyar doların üzerinde gerçekleşti.
Bir önceki çeyrekte (2021 Q3 / 2021 3.Çeyrekte) bu rakam hemen hemen 4.çeyreğin yarısı kadardı. (492 milyon $)
CEO Brad Garlinghouse, yine yakın zamanda paylaştığı twitlerde, #Ripple'ın yaşanan onca soruna rağmen güçlü bir finansal konumda olduğunu ve de 2021 yılını şirket tarihindeki önemli bir çok başarıya ve ilklere imza atıldığı dönem olarak nitelendiriyor.
Bunun yanında Brad abimiz, 2021'de en iyi işe alım yılını geçirdiklerini ve şu anda mevcut 500 kişilik kadrosunu geliştirmek ve de genişletmek için 2022 yılında yüzlerce küresel uzmanı da istihdam etmeyi planladıklarını belirtti.
Ayrıca firmanın 1 milyar dolarlık banka bakiyesinin olmasının yanında yukarıda da belirttiğimiz üzere 200 milyon dolarlık C serisi finansman hisselerini geri satın alması, firmanın nakit akışının pozitif ve güçlü bir bilançoya sahip olduğunu da göstermektedir, diyebiliriz.

Dünyanın dört bir yanından inovasyon ve girişimcilik alanında önde gelen 47 düşünürden oluşan, CNBC’s Disruptor 50 Advisory Council, #Ripple firmasını girişim ve inovatif alanlarda 38. firma seçmişti. Bu yıl 10.'su düzenlenecek sanırım.

Nereeeden nereye... 2020 Kasım ayının ilk haftasında 0.80 seviyesinden 0.16-0.15'e ve buralardan 2021 Nisan ayında 2 dolara yakın, şimdilerdeyse (Ocak 2022) 0.60-0.70 seviyelerine geldiğini hatırlatalım.
#Ripple, adı gibi dalgalı işte. :)) Açıkçası bir boğa sezonu daha gelecekse şayet bunun fitilini yine #Ripple (#xrp) ateşleyecektir diye düşünmeden edemiyorum. Şu #SEC davası da uzadıkça uzadı arkadaş...Bildiğin yılan hikayesine döndü.
En son Yargıç Netburn, SEC'in #Ripple'a karşı süregelen davada gizli tuttuğu belgeleri teslim etmesi gerektiğine #Ripple lehine karar verdi. Anlaşılacağı üzere süreye oynuyor #Sec tarafı. Şubatın sonunda keşif süreci de tamamlanacaktı sanırım. Fakat sonuç kaçınılmaz tabi.
Konunun uzmanları bir şekilde uzlaşının olacağı yönünde hemfikirler. Ben de konunun uzmanı olmasam da öyle düşüyorum fakat ne zaman olur bu uzlaşma veya olur mu bilemiyorum açıkçası. Bekleyip göreceğiz. Şimdilik benden bu kadar...


Pruvanız neta, rüzgarınız kolayınıza olsun! #vucanborsa



217 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page