top of page
Yazarın fotoğrafıVUCA

KYC Nedir



KYC (Müşterini Tanı) Nedir?


Müşteri Tanı (KYC), finansal hizmet sunan kuruluşların mevcut ve potansiyel müşteriler için riskleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için kullandıkları etkin bir kontrol yöntemidir. Terör finansmanı, kara para aklama, yolsuzluk, rüşvet ve yasa dışı olan diğer mali suçlarla ilgili riskleri azaltmada önemli bir rol oynadığını bilinmektedir. KYC durum tespiti listesinde kullanılan kontroller, şirketin bir hesap oluşturmak için müşteri hakkında gerekli tüm bilgilere sahip olmasını ve müşterinin risk seviyesinin belirlenmesini sağlayacaktır.


Kripto Piyasalarında KYC Nedir?


Bitcoin kripto para birimini icat eden Satoshi Nakamoto, bu para biriminin hükümet tarafından bankalara dayatılan finansal düzenlemelerden tamamen bağımsız olmasını istedi. Bununla birlikte, kripto para biriminin yasal ve kontrollü olduğu birçok ülke, artık genellikle bir kripto para birimi ile hesap açmak isteyen herhangi bir kişinin adresini içeren doğrulama (KYC) talep etmeye başlıyor. Bu gereklilik, geleneksel finans kuruluşları tarafından uygulanan kara para aklamaya karşı düzenlemelerin bir sonucudur.






KYC Neden Önemli?


KYC, kullanıcıları kara para aklamayı durdurmak için korumak adına merkezi yetkililer tarafından üstlenilen süreçtir. Kripto para platformları, kullanıcılardan yasalara göre bilgi toplar ve piyasada bu yasalar çerçevesinde faaliyet gösterir. KYC, yani müşteri tanı prosedürleri, bankalar gibi finansal hizmet sağlayıcıların yanı sıra kredi şirketleri, ödeme firmaları, yatırım şirketleri, kripto para borsaları ve sigorta kuruluşları için geçerlidir. Müşterini Tanı kuralları gereği finansal kuruluşlar, yeni hesap açmadan önce kullandıkları risk kontrol prosedürlerinden yararlanarak gelecekte karşılaşabilecekleri riskleri değerlendirebilirler. KYC kontrol sistemi, Kara Para Aklamayı Önleme programlarında birincil adımdır, ayrıca müşterinin kimliğini doğrulayarak olası risklerin önlenmesine yardımcı olabilir.

Teknoloji ilerledikçe suç teknikleri ve tehditler de değişiyor. Finansal kurumlar, teknolojiyi kullanan organize suçların yol açtığı riskleri tespit etmek ve önlemek için KYC düzenlemelerine ve Kara Para Aklamayı Önleme yasalarına uymalıdır. AML ve KYC kurallarına uymayan kuruluşlar mali suçlara açıktır ve düzenleyiciler tarafından cezalandırılır. Bu nedenle yasal olarak bağlı kurumların Müşterinizi Tanıyın gerekliliklerine uyması gerekir.





KYC Doğrulama Süreci Nasıl Çalışır?


KYC doğrulama işlemi çok kolaydır. Sürecin daha hızlı olmasını sağlamak için prosedürü önceden bilmek faydalıdır. KYC Doğrulama prosedürü, son yıllarda en çok bilinen hizmetler arasındadır. KYC Doğrulaması, hem Uzaktan Müşteri Edinme sürecini hızlandırır hem de katılım sürecini kısaltır. KYC Doğrulama prosedüründe, müşterinin ayrıntılarını sisteme girmesi ve kimlik doğrulaması için belgelerini yüklemesi gerekir. Kimlik doğrulama için çeşitli yöntemler vardır. Her tür işlem, farklı kimlik doğrulama yöntemleriyle güvence altına alınır. KYC Doğrulaması, kimlik hırsızlığını ve sahtekarlığı önler. Müşteri için potansiyel riskler önceden belirlenir. Bu sayede kullanıcıların güvenliği üst seviyelere çıkarılıyor. Artık çeşitli ülkelerde pek çok düzenleyici kurum KYC (müşteri tanı) prosedürlerini zorunlu tutmaya başladı.

 


59 görüntüleme

ความคิดเห็น


bottom of page