Kripto Para Madenciliği Nedir? Mining İşlemleri
Bitcoin, 2009 yılında gizemli mucit Satoshi Nakamoto tarafından hayata geçirildi. BTC’nin ortaya çıkışı ile kripto para ve Blockchain teknolojisinin temelleri atılmış oldu. Dijital paralar dünya genelinde ağırlıklı olarak alım-satım ve transfer işlemleri için kullanılıyor. Bitcoin, Ethereum, Dogecoin vb. token’lar ile pek çok endüstride alışveriş yapabilir hale geldik. Ancak coinlerin tek kullanım alanları bunlar değildir. Kripto para alanında madencilik diye tabir edilen bir kavram bulunur. Bu kavram mining olarak da geçer. Madencilik işlemleri, kripto para ağlarının güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
Kripto Para Madenciliği Nedir?
Kripto para sektörüne merak salan bireyler tarafından kripto para madenciliği nedir sorusu çok sık gelmeye başladı. Madencilik, ağ içerisindeki matematiksel formüllerin çözülmesini kapsar. Ancak bunu gerçek hayattaki çözümlerle karıştırmayın. Mining işlemleri için çeşitli donanımlara ihtiyaç vardır. Bu donanımlardan en popüler olanları şunlardır:
İşlemciler (CPU)
Ekran Kartları (GPU)
ASIC Cihazlar
Yukarıdakilere ek olarak flash bellek şeklinde mini mining cihazlarının olduğunu belirtmekte de fayda var. Örneğin, ekran kartları ile madencilik yapmak için bir ‘’Rig’’ kurulması gerekir. Rig, madencilik setine verilen addır. 6-8 ya da 10 adet ekran kartı, güç kaynağı, ana kart, soğutucular ve cihazların yerleştirileceği ferah bir kabin gerekir. Bu set, bir madencilik havuzuna bağlanır. Ardından 7 gün 24 saat çalıştırılır. Soğuk tutulması son derece önemlidir. Aşırı ısınma olduğu takdirde arızalar ve performans düşüklüğü meydana gelebilir. Madencilik kazançları, setinizde kullandığınız cihazların kalitesine göre değişiklik gösterir. Ayrıca token’larda düşüş meydana geldiğinde kazançlarınızın da düşeceğini bilmeniz gerekiyor. Şimdi ilgili cihazların performansları ve kullanım alanları gibi detaylara geçelim.
İşlemci ile Kripto Para Madenciliği
Kripto para birimleri ilk çıktığı dönemlerde ağların madencilik zorluğu düşük seviyelerde ilerliyordu. Girişimcilerin büyük bir bölümü işlemci adı verilen teknolojik cihazlar aracılığı ile mining işlemlerini gerçekleştiriyordu. Fakat kullanıcı sayısının artması, çıkartılan token miktarının yükselmesi vb. durumlar nedeniyle ağ zorlukları devasa boyutlara ulaştı. Hal böyle olunca da işlemciler ile madencilik yapmak neredeyse olanaksız hale geldi.
Ekran Kartı ile Kripto Para Madenciliği
İşlemciler ile madencilik yapmak kazançsız bir hal aldığı için bireysel ve kurumsal yatırımcıların büyük bir kısmı ekran kartlarına yöneldi. Çünkü ekran kartları matematiksel şifreleri çözme konusunda işlemcilere kıyasla çok daha yüksek bir performansa sahiptir. Fakat dövizin yükselmesine paralel olarak cihazların fiyatlarında meydana gelen artış, girişimcilerin adeta belini büktü. Bir de üstüne cihazlardaki yıpranma payı, arızalanmaları vb. sorunlar eklenince ciddi maliyetler ortaya çıktı.
ASIC Cihazlar ile Kripto Para Madenciliği
ASIC cihazlar, ekran kartlarına göre çok daha yüksek özellikler barındırır. Madencilik çiftliklerinin büyük bir kısmı bu cihazlarla donatılmıştır. Sık sık yenilenen ve geliştirilen makineler olarak bilinmektedir. Ancak işlemci ve ekran kartlarına göre çok daha pahalıdır.
Comentários