top of page

ERC-20 Nedir




ERC-20 Nedir?


ERC-20, Ethereum blok zincirinde kullanılan ve akıllı sözleşme oluşturmak için gerekli olan bir dizi kuralı, eylemi ve adımı tanımlayan teknik bir standarttır. Daha basit bir ifadeyle, ERC-20, Ethereum blok zincirinde yeni token’lar veya akıllı sözleşmeler oluşturmak için koşulları belirleyen bir kılavuzdur. Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilen token’lar ve akıllı sözleşmeler, ERC-20 standardına veya alternatif bir standarda uymalıdır.


ERC-20 Token’lar


ERC-20 standartı, yeni token’ların üretiminde giderek artan popülerliği ile en çok tercih edilen yöntemler arasında öne çıkıyor. Özellikle ICO'lar ve toplu fonlama şirketleri arasında çok sayıda kullanıcısı bulunmaktadır. Bu standardın çıkışından beri, ERC-20 ile binlerce token oluşturulmuş ve piyasaya sürülmüştür. Günümüzde, ERC-20 standartı, 200 binin üstünde token ve akıllı sözleşme için ortak bir kural bütünü sunmaktadır. Şimdi, ERC-20 token’larının ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına ve özelliklerine bir göz atalım.





Ortaya Çıkışı


ERC-20 token standartı, Kasım 2015'te Ethereum (ETH) geliştiricisi Fabian Vogelsteller tarafından önerildi. Eylül 2017'de bu standart resmen tanındı. Özet olarak, ERC-20 token’ı 2015'te ortaya çıktı ve 2017'de Ethereum topluluğu tarafından onaylandı. Ethereum (ETH) ekosisteminde bir standart oluşturmak için, geliştiriciler veya geliştirici gruplarının bir Ethereum İyileştirme Önerisi (EIP) sunmaları gerekmekteydi. Sundukları EIP daha sonra bir komite tarafından incelenip onaylandı, böylece sunulan EIP ERC standartına dönüştü. Ethereum blok zincirinde oluşturulan token’lar, akıllı sözleşmeler ve diğer özellikler, onaylanmış standartlardan birine uygun olmalıdır. Ethereum ağı, ERC-20'ye ek olarak, her biri farklı işlevlere sahip olan ERC-721, ERC-621 ve ERC-827 gibi alternatif token standartlarına da sahiptir.


Özellikleri


ERC-20 token standardı, Ethereum blok zincirinde yaratılan, üretilen ve çalışan bir token parçasıdır. Bu standart, akıllı sözleşmeler sayesinde token’ın çalışması için kişiye veya kuruluşa güven duymanın zorunlu olmadığını ortaya koyar. ERC-20, Ethereum tabanlı token’ların adresler arası aktarımının şeklini belirler, ayrıca token akıllı sözleşmesiyle ilgili bazı önemli verileri de içerir. Örnek verecek olursak, bir ERC-20 token’ını başka birine aktarırken, kullanıcının onu alıcıya iletmesi için kimseye güvenmesi gerekmez.

40 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page