top of page

BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ NEDİR?

(BALTIC DRY INDEX)

Baltık kuru yük endeksi (Baltic Dry Index), deniz taşımacılığı ile ilgili önemli bir endekstir.Deniz taşımacılığının bir türü olan kuru yük taşımacılığının günlük ticari faaliyetlerini gösterir.
Endeks, taşınan yükler karşılığında elde edilen ücretleri (navlun fiyatlarını) baz almakta ve 200 yıllık geçmişi bulunan Londra merkezli bu endeks Baltık Borsası (Baltic Exchange) tarafından günlük olarak yayınlanan önemli bir ekonomik göstergedir.
Ayrıca endeks, gemi türleri olan Handysize, Supramax, Panamax ve Capesize yük gemilerinin tonajları, sayıları, rotaları, navlun ücretleri, seyrüsefer maliyetleri,taşıdıkları ürün ve fiyatları göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.

Malum, taşıma (navlun) ücretleri 2020 Mart Korona Krizinden 2021 Kasım ayı arasında 10 kat artmıştı. Tabii bu süreçte küresel çapta çok önemli gelişmeler de oldu.

Örneğin geçtiğimiz 2021 Mart ayında Süveyş Kanalı’nda karaya oturan "EVER GIVEN" gemisi küresel ticareti günlük ortalama 10 milyar dolar zarara uğratmıştı.

Teknik açıdan (aylık grafikte) bakıldığındaysa endeks, 2009 Kasım Ayından sonra (yaklaşık 13 yıl aradan sonra) rekor seviyeye ulaşmış.
Akabinde düzeltme evresine giren endeks grafikte de görüleceği üzere Fibonacci düzeltme seviyesi 0.786 noktasından destek alarak tekrardan yükselişe geçmiş durumda.

Geçmiş verilere bakıldığında ise endeksin Küresel Finansal Kriz döneminde (2008) en yüksek seviyesine ulaştığını ve RSI'nin (göreceli güç endeksinin) aylık grafikte negatif uyumsuzluk vermesinin ardından düşüş evresine girdiğini gözlemliyoruz.
Ayrıca aynı grafikte tekrardan daha önceki verilere bakıldığında gelir seviyesi düşük kişilere verilen ev kredileri sonrasında ABD'de patlak veren konut krizinin "Küresel Finansal Krize" döndüğü zaman aralığında (2008-2009) "BALTIK KURU YÜK ENDEKSİ" zirve (ath-all time high) yaptığını da göremek mümkün.
2008-2009 döneminde görüleceği üzere "Küresel Finansal Kriz" bizi teğet geçmemiş aksine GSYH -4.7% küçülmüştür.

Pruvanız neta, rüzgarınız kolayınıza olsun.


304 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page