top of page

51 Saldırısı Nedir





51 Saldırısı Nedir?


Kripto para birimlerinin çalıştığı blok zincir ağlarında hash gücünün önemli bir kısmının art niyetli kişilerin eline geçmesine 51 saldırısı denir. Aynı zamanda %51 attack olarak da geçer. Bu kavramı daha iyi kavramak için blok zincir sistemlerini ve düğümlerini iyi bilmek gerekir.


Düğüm Nedir?

Lider kripto para birimi Bitcoin'in en fazla öne çıkan özelliği merkeziyetsiz yapısıdır. Blockchain ile çalışan sistemlerde tüm veriler merkeziyetsiz şekilde oluşturulur. İşlemlerin kopyasını tutan cihazlara ise düğüm denir. Düğümlerin diğer adı Node'dur. Coğrafi açıdan dağıtık yapıdadırlar. Bu da sistemin merkeziyetsizliğini ortaya koyar. Madenci, işlemleri doğrulamakla yükümlü düğümdür. Madenciler, işlemleri doğrulamak için bilgisayarlarının hesaplama gücünü kullanır. Ayrıca blok zincirine yeni bloklar eklerler.


Hash Gücü Nedir?

Teknolojik cihazların karışık algoritmaları çözmek için kullandığı güce hash gücü denir. Aynı zamanda hash oranı olarak da geçer. Madenciler, bilgisayarlarının hesaplama gücünü kullanarak ağa gönderilen işlemleri ilk gerçekleştiren olmak için çabalarlar. İşlemleri ilk doğrulayan madenci kripto para birimi ile ödüllendirilir. Bir blok zincir üzerinde ne kadar fazla madenci düğümü işlem yapıyorsa hash gücü de o derece artar.


51 Attack Nedir?

Art niyeli kişi ya da gruplar blok zincirindeki toplam hesaplama gücünün %50'sinden fazlasını ele geçirebilirler. Hash gücünün çoğunluğunu kontrol altına aldıklarında ağdaki istedikleri işlemleri doğrularlar. İşte buna %51 Attack denir. Eğer bu saldırı başarılı olursa diğer kullanıcıların işlemleri engellenebilir. Aynı şekilde onları tersine çevirerek aynı token'ı tekrar harcayabilirler. Ek olarak madencilerin adreslerini bloke ettikleri bir DoS saldırısı da yapabilirler.


Bitcoin’e %51 Saldırısı Yapılabilir Mi?

Bitcoin, 10 yılı aşkın süredir sektörde faaliyet halinde olan lider kripto para birimidir. Dolayısıyla Bitcoin’e yönelik 51 saldırısının yapılıp yapılamayacağı merak ediliyor. Bitcoin gibi büyük blok zincirlerinde düğüm sayısı çok fazla olduğu için %51 saldırısı yapılma ihtimali son derece düşüktür. Ağ büyüdükçe saldırganların hesaplama gücünün çoğunluğunu ele geçirme ihtimalleri düşer. Ayrıca Bitcoin gibi büyük blok zincirlerinde 51 attack yapmak karlı değildir. Çok ciddi oranda maddi kaynak gerektirir. O nedenle 51 saldırısı açısından oldukça güvenlidir.

50 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page