top of page

Play to Earn Nedir





Play to Earn Nedir?


Türkçe'de ‘oyna – kazan’ anlamına gelen Play to Earn, yeni bir video oyunu türüdür. Geleneksel video oyunlarında oyun stüdyolarının amacı, oyunculardan olabildiğince çok para kazanmak olmuştur. Bu nedenle Pay-to-Win sistemi, oyuncuların finansal olarak katkıda bulunma karşılığında oyun içi avantajlarla ödüllendirildiği çok oyunculu çevrimiçi oyunlarda bile kullanılmaya başlandı. Play-to-Earn oyunları ise oyuncuyu oyun ekonomisinin bir parçası haline getirir ve oyunu oynarken para kazanmasını sağlar. Bugün birçok NFT ve metaverse oyununda kullanılmakta olan Play-to-Earn sistemi, oyuncuların gerçek paraya dönüştürülebilecek tokenlar ve NFT’leri farm etme veya toplama şeklinde ödül almalarını sağlamaktadır.



Nasıl Para Kazanılır?


Eğer play-to-earn oyununa katılıp para kazanmak istiyorsanız, öncelikle desteklenen kripto para cüzdanlarından birinden bir hesap oluşturmalısınız. Sonra cüzdanınızla oyuna giriş yapabilirsiniz. Oyun oynamak ve para kazanmak için, çoğu play-to-earn oyununda, belirli bir miktar para yatırmanız gerekiyor. Bazı oyunlar (örneğin Alien Worlds) size bir başlangıç aracı veriyor, ancak bu yetersiz kalabiliyor ve gün içinde daha iyi araç gereçleri, avatarları ve toprakları elde etmek için daha fazla token çıkarmak isteyebilirsiniz. Bunlar, oyunun pazar yerinde NFT olarak satılıyor. Bu NFT'leri alıp satmak, herhangi bir NFT alıp satmak gibidir. Bu nedenle, play-to-earn oyunlarından para kazanmak için oyunun token’ını cüzdanınızda bulundurmalısınız. Play-to-earn oyunlarındaki amaç, oyunun içeriğine uygun olarak token ve NFT toplayarak para kazanmaktır. Günlük görevleri tamamlayarak bu varlıklarınızı artırabilirsiniz. Bazı oyunlar ise stake ederek daha fazla token ve NFT toplamanıza olanak tanır. Topladığınız tokenları borsalarda ulusal para birimlerine dönüştürebilir, NFT’leri ise pazar yerlerinde satabilirsiniz.






Neden Güvenlidir?


MMORPG gibi çok oyunculu rol yapma oyunlarında geliştirilen karakterler, üretilen eşyalar ve silahlar arasında gerçek para ile alışverişler yapılıyordu. Ancak, eşya kopyalama, altın/para hileleri ve çeşitli dolandırıcılıklar gibi sahtekarlıklar nedeniyle bu geleneksel oyunlarda para kullanarak alışveriş yapmak güvenli değildi. Play-to-earn oyunları, para kazanmayı güvenli ve doğrulanabilir bir hale getirmektedir. Bu oyunların tokenları ve NFT’leri, blockchain platformunda yer almaktadır. Yani, bu oyunlardaki varlıkların orijinalliği ve mülkiyeti, blockchain teknolojisi ile doğrulanabilir. Blockchain üzerindeki her bir verinin değiştirilmesi, çoğaltılması veya silinmesi neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla, bir play-to-earn oyunundaki tokenların ve NFT’lerin sahtesini üretmek mümkün değildir.

23 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page