top of page

Metaverse Nedir ?



Metaverse Nedir, Ne İşe Yarar?


Metaverse, kripto para piyasasında en çok merak uyandıran teknolojilerden biri haline geldi. Sanal dünyayla gerçek dünyayı bir araya getiren bu kavram, dünyanın dört bir yanından yüzlerce kurumsal şirketin radarına girdi. Bu alanın öncülerinden biri de Meta firması oldu. Meta, eski adıyla Facebook olarak bilinen en popüler sosyal medya platformlarından biri olarak faaliyet gösteriyor. Şirket, metaverse teknolojisine odak noktasına almakla yetinmeyerek marka adını da bu yönde şekillendirdi. Metaverse, özellikle 2021 senesinde adını sıkça duyurmaya başladı. 3 trilyon dolarlık Pazar değeri ile dikkat çeken kripto para endüstrisi, o dönemler adeta altın çağını yaşadı. SAND ve MANA token’lar ise bu eşsiz teknolojiden beslenen başlıca dijital varlıklar oldu. Peki, küresel çapta ün salan metaverse nedir, ne işe yarar?


Metaverse teknolojisi sayesinde internetin bağlanabilen cihazlar ile 3D sanal evrenlerde bulunabiliyorsunuz. Bu cihazlardan bazıları sanal gerçeklik gözlüğü, dokunmatik kontrolör, kulaklık ve mikrofon şeklindedir. Blockchain teknolojisi ile tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi alım- satım faaliyetleri gerçekleştirebilmek de artık çok kolay bir hal aldı. Metaverse projelerine ilgi git gide arttığı için bu alanda faaliyet gösteren token'lar da en çok kazandıran finansal araçlar içerisinde ilk sıralarda karşımıza çıkıyor. Metaverse oyunları ve platformları ise her geçen gün gelişiyor. Metaverse odaklı başlıca oyunlar şunlardır:


  • Axie Infinity (AXS)

  • Decentraland (MANA)

  • MyNeighborAlice (ALICE)

  • The Sandbox (SAND)

  • Bloktopia (BLOK)





Metaverse Tarihçesi


Dünya tarihinde metaverse kavramı ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’un “Snow Crash” romanında duyuldu. Son zamanlarda ise kripto para ve Blockchain teknolojilerinde iyice bilinirlik kazandı. Artık yediden yetmişe milyonlarca kişinin bilgi sahibi olduğu metaverse kavramı, kripto para dünyasına taşınarak yeni bir boyut kazandı. Ancak kökeni çok daha eskilere dayanıyor. Örnek verecek olursak; 2003 senesinde kullanıcıların karşısına çıkan Second Life oyunu insanların sanal dünyada kendi avatarları ile var oldukları ikinci bir dünya niteliği taşıyordu. 2013 senesine gelindiğinde ise 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı. Second Life, sahip olduğu özellikler ile ilk metaverse oyunu olarak tanımlanıyor. Özellikle genç kesim tarafından yoğun bir şekilde oynanan Minecraft da çok bilinen metaverse oyunlarından bir diğeridir. 2006 yılında oyun severlerin beğenisine sunulan Roblox da bilindik metaverse oyunları arasında sayılabilir. 2022 yılı itibarıyla bunun gibi oyunlar blockchain üzerinde çok daha gelişmiş bir yapıya büründü. Kripto paraların da desteği ile kendi içlerinde sanal bir dünya ve finansal yapı inşa etmeye başladılar.


Metaverse Coinler


Popüler token listeleme platformlarından biri olan Coingecko’dan sağlanan verilere göre piyasa değeri açsından en büyük metaverse coinler arasında Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Enjin Coin (ENJ), Illuvium (ILV), UFO Gaming (UFO), Render Token (RNDR), Mobox (MBOX), Vulcan Forged (PYR), Yield Guild Games (YGG), RMRK (RMRK), StarLink (STARL), DeFi Kingdoms (JEWEL), Wilder World (WILD) ve Star Atlas (ATLAS) bulunmaktadır.

32 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page