top of page

Launchpad Nedir




Launchpad Nedir?


Launchpad, yeni kripto para projelerinin kitle fonlamasıyla sermayelerini artırmasını sağlayan bir platformdur. Bu süreçte tüm yatırımcılar ilgili projenin token'larına erken aşamada erişme fırsatı yakalarlar. Launchpad'ler yeni bir token projesini bir grup yatırımcı için ön satışa çıkarır. Piyasada sık sık karşımıza çıkan İlk Coin Teklifi (ICO), İlk Borsa Teklifi (IEO) ve İlk DEX Teklifi (IDO) gibi fonlama sistemleri launchpadler üzerinden yapılmaktadır. Kripto para birimlerine erken aşamada sahip olan yatırımcılar, coinler piyasaya sürülmeden önce onları ucuza satın alırlar. Proje ekipleri ise token'larını önceden satarak gelecek planları için yatırım elde ederler.

Launchpad'ler hem yatırımcılara hem de projelere güvenlik sağlar. Güvenilir launchpad platformları, tüm projeler detaylı bir şekilde inceler ve yalnızca değerlendirme kriterlerinden geçen projeler satışa sunulur. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar launchpad satışlarına dahil olabilmek için genellikle KYC süreciyle kimlikliklerini doğrular. KYC, Türkçe'de ''Müşteri tanı programı'' olarak geçmektedir. Amaç, kullanıcıların hesaplarını başarılı bir şekilde doğrulayabilmesidir. Özetle launchpad, proje ekiplerinin token satışıyla kendilerini finanse etmesini sağlar.


Launchpad Platformları


Launchpad, her geçen gün popülaritesini artıran bir ön satış modelidir. Günümüzde sayısız kripto para projesi Launchpad platformları üzerinden kendilerini ve token'larını tanıtıyor. İçerisinde launchpad platformları barındıran en bilindik blok zincir ağları BNB Chain (BNB), Solana (SOL) ve Avalanche (AVAX) olarak bilinmektedir. Özellikle BNB Chain üzerinde çalışan Binance Labs, enf azla tercih edilen launchpad platformları arasında gösteriliyor. İkinci sırada ise AvaXlauncher yer alıyor. Solana ağında çalışan SolanaPrime'da öne çıkan platformlar arasındadır.





Launchpad’e Nasıl Katılım Sağlanır?


Launchpad platformlarına katılmak sanılanın aksine son derece basittir. Bahsi geçen platformlar blok zincir üzerinde çalışır. Merkezi veya merkezi olmayan borsalar tarafından yönetilebilir. Aynı zamanda projenin kendisi tarafından da yönetilebilmektedir. Merkezi borsaların launchpad'lerine katılım sağlamak için öncelikle o borsaya kaydolmanız lazım. Merkeziyetsiz borsalarda ise kayıt zorunluluğu yoktur. Kripto para cüzdanlarınızla rahatlıkla bağlanabilirsiniz.

Launchpad'lerde yer alan ön satışlara katılmak için platformlar sizlerden birtakım şartları karşılamanızı isteyebilir. En önemli şartlardan biri, katılım için gerekli olan minimum bakiyedir. Ayrıca Launchpad'lerin önemli bir kısmında katılım öncesinde kimlik bilgilerinizle bir whitelist (beyaz liste) kaydı yapmanız da istenebilir. Eğer tüm şartları karşılıyorsanız katılım hakkı elde edersiniz. Ardından satış kuralları dahilinde görücüye çıkacak coinin dağılımından payınızı alırsınız.

Herkesin bildiği üzere piyasaya sürülen token’ların büyük bir çoğunluğu ilk zamanlarda ciddi sıçrayışlar gerçekleştiriyor. Launchpad’lere katılıp coinleri ucuz fiyattan alarak yüksek karlar elde edebilmeniz mümkün. Bunun için yeni çıkacak olan projeleri takip etmenizde fayda var. Launchpad, standart alım – satım işlemlerine kıyasla çok daha az risk barındırır. Ancak bilindik blok zincir ağlarında gerçekleştirilen Launchpad’lere katılmaya özen göstermelisiniz. Çünkü kaliteli ağlarda tüm projeler titizlikle inceleniyor.

48 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page