top of page

IEO Nedir





IEO Nedir?


IEO (İlk Borsa teklifi) teorik olarak bir ICO'nun bir benzeri olarak kabul edilir, ancak temel farklılık, kripto para biriminin arz edildiği platformdur. ICO'larda bu platform proje tarafından ya da üçüncü taraflarca sağlanırken, IEO'da bu platform kripto para borsasının kendisidir. İsminden de anlaşılacağı gibi, IEO, kripto paranın doğrudan yatırımcılara satılmasının yerine bir borsa platformu tarafından desteklenerek satışın gerçekleştirilmesidir. Geliştiricilere para doğrudan değil, IEO'nun gerçekleştirildiği borsa üzerinden aktarılır. Bu, geliştiricilerin elinde kripto para birimlerinin satışı için daha güvenli bir yol olarak nitelendirilmektedir.


Avantajları


IEO'ların en büyük özelliklerinden biri güvenliktir. Kripto para dünyasında her geçen gün artan dolandırıcılık olayları ilk satışlar aşamasında da mevcuttur. Borsalar aracılığıyla gerçekleştirilen IEO'lar, yatırımcıların borsaya güven duymasını sağlar. ICO'ların satışı direkt olarak geliştiriciler tarafından yapıldığı için, projenin doğruluğu adına proje ekibine güvenmekten başka bir seçenek kalmamaktadır.

IEO'lar, yatırımcıların dolandırıcılık temelli ve şüpheli projelerden korunmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bazı durumlarda, IEO'lar üzerinden bir projeye yatırım yapmak, ICO'lar üzerinden yatırım yapmaya göre daha kolaydır. Bazı ICO'lar birden fazla görev veya yüksek katılım şartları isterken, IEO'lar genellikle herkesin katılabileceği halka arzlardır. IEO'ların ICO'lara göre en büyük avantajlarından biri, borsa listeleridir. Bir ICO sonrası projeler, tekrar borsalarda listelenmek için görüşmeler yapmak zorundadırlar. Ancak IEO'lar, doğrudan borsalar üzerinde olduğundan daha kolay listelenirler.





Dezavantajları


Bir kripto para projesi için İEO yoluyla satış yapmanın en büyük dezavantajı maliyet tarafında olmaktadır. IEO yaptırmak isteyen projelerin, başvurdukları borsaya belirli bir ücret ödemek durumunda kalması gerekebilir. Bu durum, mali olarak yeterli imkanları olmayan projelerin, bir borsadan IEO yapamayabilecekleri anlamına gelmektedir.

ICO ile Arasındaki Farklar

ICO, projelerin geliştiricileri ile doğrudan bir web sitesi üzerinden yapılır. Bunun aksine IEO, bir borsa platformu aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. ICO katılımcıları için kurallar projeden projeye farklılık gösterebilir, ancak IEO, borsalar tarafından önceden belirlenmiş olan AML (Risk Yönetimi), KYC (Müşteri Tanıma) gibi prosedürleri takip ederek gerçekleştirilmektedir. Token listeleme işlemi için projeler ICO sonrası kendisi borsaya başvurmalıdır ancak IEO’da satış gerçekleştirdiği borsa satış sonrası genellikle projeyi listeleyecektir.

Etiketler:

15 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page