top of page

FUD Nedir




FUD Nedir?

Korku, Belirsizlik ve Şüphe (FUD) terimi, bir işletme, girişim veya kripto para birimi projesi hakkında şüpheli veya yanlış bilgi yayma eylemini tanımlar. Terim aynı zamanda, kötü haberler ortaya çıktığında veya piyasa güçlü bir düşüş eğilimi gösterdiğinde tüccarlar ve yatırımcılar arasında yayılan çeşitli olumsuz duyguları tanımlamak için kullanılır. En genel anlamda korku, belirsizlik ve şüphe, belirli bir şirketin rakipleri hakkında olumsuz bilgiler yaymayı ve sonuçta o şirketlerin güvenini sarsmayı içeren kötü niyetli pazarlama taktiklerini ifade eder. Bir projenin itibarınızı zedelemeyi amaçlar. Ek olarak rakiplerinin ürün ve hizmetleri hakkında spekülasyonlar yapmak ve müşterilerin bu şirketlere olan güvenini sarsmak içinde kullanılır.

FUD etik olmayan bir uygulama olarak kabul edilir, ancak iş dünyasında yaygındır. Birçok grup, müşterilerini elde tutmak veya pazar payını artırmak için FUD'u rakiplerine yaymaya çalışıyor. Örneğin, büyük şirketler pazardaki alternatifler hakkında şüpheli veriler yayarak müşterilerini kendi ürünleri dışındaki ürünleri seçmekten caydırabilir. FUD, bir ürün veya hizmetin gerçek değerini dikkate almayan bir stratejidir. Teknik değeri, kullanılabilirliği veya kalitesi ne olursa olsun, asıl amaç olumsuz bir duygu yaymaktır. Temelde FUD'nin amacı, müşterinin ürün hakkında hissettiklerini değiştirmektir. Bu duygularda en çok korku kullanılır. FUD, 1975 civarında yaygın olarak kullanılmaya başlandı. İyi bilinen bir FUD örneği, Gene Amdahl'ın kendi şirketini kurmak için IBM'den ayrılması ve FUD tarafından hedef alınmasıydı. Amdahl, bilgisayar endüstrisinde FUD stratejisini açıklayan ilk kişi olarak kabul edilmektedir.





Kripto para birimlerinde FUD

Kripto para biriminde FUD terimi, yersiz panik yaratmak ve piyasayı manipüle etmek anlamında kullanılmaktadır. Sahte haberler, bir yatırımın değerinin düştüğü fikrini öne sürüyor ve endişeli yatırımcılar varlıklarını satmaları için kandırılıyor. Bu, kripto varlıklarının piyasa değerini manipüle eder ve düşürür.

Yatırımcılar, özellikle ayı piyasalarında Bitcoin fiyatı düşüş eğilimindeyken genellikle FUD yaşarlar. Bu durumun kripto para dünyasında vicdansız kişilerin elinde bir koz olduğu söyleniyor. Bu kişilerin amacı, yatırımcılar varlıklarını sattıklarında piyasa değerini düşüren bir belirsizlik ortamı yaratmaktır. Bu gibi durumlarda yatırımcılar kripto varlıklarını satarak kar elde edebileceklerine veya kayıplara karşı kendilerini koruyabileceklerine inanırlar ancak aslında uzun vadede zarara uğrayabilirler.



28 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page