top of page

Coin Burn Nedir







Coin Burn Nedir?

Kripto para yakma olarak da bilinen Coin Burn, erişilemeyen bir cüzdan adresine kasıtlı olarak belirli bir miktar kripto para gönderme işlemidir. Bu adres yakma adresi olarak bilinir ve bu adrese bir token gönderildiğinde sonsuza kadar kaybolur. Teknik olarak, herkes coin yakma işlemini gerçekleştirebilir, yani herkes elindeki token’ları ortadan kaldırabilir. Ancak coin burn, yalnızca bir amaca hizmet ettiğinde anlam kazanır. Coin yakma, kripto para biriminin geliştiricilerinin bizzat gerçekleştirdiği bir işlem olarak bilinir. Bu işlem, ilgili kripto para biriminin arzının azaltılmasını amaçlamakta ve bu sayede de daha nadir hale getirilmesi sağlanmaktadır. Arzın azalması, fiyat artışına neden olabilir ve yatırımcıların kazanç elde etmesine yardımcı olabilir. Ancak bunun da garantisi verilemez, çünkü çoğu zaman coin yakma işlemleri çok az fiyat artışına yol açar veya hiç yol açmaz.


Coin Burn Aldatmacaları

Coin yakma, aldatmaca yöntemiyle de kullanılabilir. Geliştiriciler, tokenlarını kendi cüzdanlarına göndererek, coin yakma işlemi uyguladıklarını iddia edebilir. Bu durumdan kaçınmak için, yatırım yaptığınız kripto para birimini araştırmanız veya daha güvenli kripto para birimlerine yatırım yapmanız önerilir. Balinaların, kripto para birimlerinin büyük bir bölümünü elinde tuttuğu da unutulmamalıdır. Bu durumda, geliştiriciler token yakma işlemiyle kripto para arzlarını gizleyebilir.




Nasıl Başladı?


2017 ve 2018'de kripto para sektöründe popülerlik kazanmak için Binance Coin (BNB) ve Bitcoin Cash (BCH) dahil birçok kripto para arzını azaltmak ve böylece fiyatlarını artırmak için tokenları yakma girişimlerinde bulundular. Coin Burn’ün bu şekilde başladığı bilinir. Yakma işlemleri son zamanlarda çokça dikkat çekiyor çünkü bu yakma işlemiyle beraber, düşük fiyatla piyasaya sürülen kripto para birimlerinin yapay olarak fiyat artışı göstermesi sağlanıyor. Örneğin, bir sentin altında bir fiyata 1 trilyon token piyasaya sürülebilir ve düşük fiyat nedeniyle yatırımcıları cezbedebilir. Geliştiriciler, fiyatı yükseltmek için milyarlarca token yakabilirler. Yani sonuç olarak Coin Burn, ilgili token’ların değerini artırmak amacıyla gerçekleştirilir. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu konuda dikkatli olmanızda ve projeleri derinlemesine araştırmanızda fayda var.

83 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page