top of page

Block Explorer Nedir




Block Explorer Nedir?


Bitcoin'de yeniyseniz, karşılaşacağınız ilk şeylerden biri blok gezgini veya blok zinciri gezginidir. Bu yazımızda Block Explorer nedir sorusuna yanıt arayacağız. Esasen bunlar, kripto para birimi kullanıcılarına blok zincirinde bulunan bireysel işlemlerin ve blokların içeriği hakkında bilgi sağlayan çevrimiçi araçlardır. Bir Bitcoin blok gezgininin birincil amacı, Bitcoin blokları hakkında tarafsız gerçek zamanlı raporlama sunmaktır. Aslında, blok gezgini, blok zinciri tabanlı varlıklara göz atmak için bir Chrome veya Firefox olarak görüntüleyebilirsiniz. Bu makalede, blok kaşiflerin ne olduğunu ve bunlarla neler yapabileceğinizi ayrıntılı olarak ele alacağız.


Block Explorer’ın Kökeni

Bir blok zinciri gezgininin belirli bir blok zinciri ağı için bir arama motoru olduğunu belirledik. Çevrimiçi Bitcoin cüzdan adresleri veya işlemleriyle ilgili her türlü bilgiyi almak için kullanabilirsiniz. Ancak bu kripto para birimi aracının teknik yönleri nelerdir? Tamamen teknik bir bakış açısından, blok gezgini bir API ve blok zinciri düğümü olan bir yazılımdır. Kullanıcıların aradığı verileri kullanır ve anlaşılır bir düzende sunar.

Bununla birlikte, blok gezgini tanımını daha iyi anlamak için, ilk etapta neden buna ihtiyaç duyulduğuna daha yakından bakmalıyız. Blok kaşifleri fikri, blok zinciri teknolojisinin yükselişiyle eş zamanlı olarak ortaya çıktı. Kullanıcılar, işlemlerin doğrulanmasıyla ilgili belirli zorlukları çözmek için bir araca ihtiyaç duyuyordu. Bu bilgilere daha iyi erişim ve okunabilirlik sağlamak için ek yazılımlar gerekli hale geldi. İlk blok zinciri gezgini elbette Bitcoin için uyarlandı ve 2010'da yayına girdi. Bitcoin blok zinciri için gerçek zamanlı istatistikleri bulabileceğiniz BlockExplorer.com'dan bahsediyoruz.




Block Explorer'ı Kimler Kullanır?

Düzenli olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimleri satın alan ve satan herkes, işlemlerinin durumunu kontrol etmek için blok zinciri gezginini kullanacak. Doğal olarak, tüccarlar ve neredeyse tüm kripto kullanıcıları buna bağımlıdır. Bir kullanıcı bir işlem başlattığında, otomatik olarak oluşturulan bir hash oluşturulur. Ödemenin ayrıntılarını kontrol etmek için hash'i kullanabilirler. Ancak, blok zinciri gezgininden yararlananlar sadece Bitcoin kullanıcıları ve tüccarları değildir.

Bitcoin madencileri bunu belirli bir blok etkinliğini onaylamak için kullanır. Gezgin, belirli bir blok oluşturmada başarılı olup olmadıklarını onaylayabilir. Öyle olsaydı, blok ödülünü alacakları anlamına gelir. Birçok kripto meraklısı, Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve diğer kripto para birimleri için piyasa etkinliğini izlemek için blok kaşifleri kullanır.


Piyasa verileri


Blok kaşifleri, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değeri ve boyutu hakkında genel bir bakış sağlar. Bu veriler, yatırımcıların ve analistlerin para biriminin performansını izlemelerine ve anlamalarına yardımcı olur. Piyasa değeri, belirli bir kripto para biriminin toplam değerini temsil eder. Dolaşımdaki arz, işlem gören ve halka açık tutulan toplam Bitcoin veya jeton sayısını hesaba katar. Ayrıca, belirli bir kripto para biriminden var olabilecek maksimum jeton sayısı olan maksimum arz vardır. Bitcoin durumunda, bu 21 milyon. Yazımızda Block Explorer Nedir sorusuna kabaca yanıt vermeye çalıştık. Faydalı olmasını ümit ediyoruz.


Etiketler:

17 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page