top of page

Paper Wallet Nedir



Paper Wallet Nedir?

Lider kripto para birimi Bitcoin’i saklamak için kullanabileceğiniz sayısız cüzdan çeşidi bulunuyor. Bunlardan bazıları mobil cüzdan, donanım cüzdanları, web cüzdanları ve borsalardaki cüzdanlardır. Ancak az bilinen bir saklama yöntemi daha mevcut. O da Paper wallet yani kâğıt cüzdandır. Kâğıt cüzdan, diğerlerine göre basit bir yöntem gibi görünse de son derece güvenlidir. Adından da anlaşılacağı üzere cüzdan adreslerinin bir kâğıt üzerine işlenmesini kapsar.

Paper wallet, Bitcoin'leri depolamak için çevrimdışı bir mekanizma olarak tanımlanır. Ulusal para birimlerinin aksine, Bitcoin'in (veya diğer birçok kripto para biriminin) fiziksel temsili yoktur. Bunun yerine, dijital token’ları depolamak için kullanılan cüzdan genellikle bir işlem yapılırken Blockchain defterinin güncellenmesine yardımcı olan bir yazılımdır. Kâğıt cüzdanlar, çevrimiçi olarak işlenir. O nedenle sıcak cüzdanlardan farklıdır. Kâğıt cüzdanların en büyük avantajlarından biri hack saldırılarından etkilenme gibi bir durumun söz konusu olmamasıdır.

Bu cüzdan çeşidi 2011 senesinden itibaren yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Fakat bazı riskler taşıdığı için artık pek fazla önerilmiyor. Kâğıt, kırılgan bir madde olduğu için kolay bir şekilde zarar görebiliyor. Bir kâğıt cüzdanı yazdırdıktan sonra kullanılan verileri saklamayan bir bilgisayar ve yazıcı kullanmak son derece önemlidir. Kâğıt cüzdanlar, esas olarak Bitcoin'in ilk yıllarında popülerlik kazandı. Son yıllarda, kripto kullanıcıları varlıklarını güvence altına almak için başka yöntemler keşfetme eğilimindedir.





Kâğıt cüzdan, adından da anlaşılacağı gibi, kripto para birimi adresinin genel ve özel anahtarlarının basılı olduğu bir kâğıt parçasından oluşur. Bunlar genellikle karşılık gelen alfasayısal dizilerle birlikte QR kodları olarak görüntülenir. Alfasayısal bir dizi, basitçe a-z, A-Z harflerini ve 0-9 arasındaki sayıları içeren bir dizidir. Bir kâğıt cüzdan oluşturulduktan sonra sahibi, adresini başkalarıyla paylaşarak kripto para birimi işlemleri gerçekleştirebilir. Kullanıcılar, anahtarları manuel olarak girerek veya akıllı telefonlarla QR kodlarını tarayarak işlem yapabilir. Eğer bu kağıtları iyi bir şekilde muhafaza edebileceğinizi düşünüyorsanız kullanmanızda fayda var. Burada önemli olan kağıtların zarar görmemesi ve kaybolmamasıdır. Aksi halde dijital varlıklarınızı tamamen kaybedebilirsiniz.

76 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page