top of page

HEROES CHAINED EKİBİYLE TANIŞIN: MEVLÜT DİNÇ

Güncelleme tarihi: 24 Oca 2022

10.01.2022


MEVLÜT DİNÇ

(Executive Producer, Co-Founder)

“Mev bir efsane!” – Jon Dean (Activision, EA Sports)
Activision: Call of Duty, Warzone ve tabii ki Wolfenstein 2009 :) 
EA Sports: Apex Legends (yayımcısı), Fifa serisi ve diğerleri.

“Muhteşem bir kariyer” – Steve Merrett, (Bethesda Software)
The Elder Scrolls Serisi, Fallout Serisi ve QUAKE!

“Mev'in başarılarından gurur duyuyorum” – Jon Hare (Sensible Software)
Sensible Soccer ve Connon Fodder oyunlarını hatırlayanlarınız vardır.Zaten  en iyi oyunlara imza atanlar üstad Mevlüt Dinç ve arkadaşları olmuştur o dönemlerde ve atmaya da devam ediyorlar inanın.

“Mev'i hem takdir ediyorum hem de çok değerli bir dost olarak görüyorum.” – Charles Cecil
(Revolution Software- Bir başka efsane oyun serisi Broken Sword. Hatırlayanlarınız kesinlikle olacaktır. :))

“Gerçek bir Türk Oyun Efsanesi” – Ulaş Karademir, (Yapım Başkan Yardımcısı, Unity)
Unity önemli bir oyun motorudur bu arada. Logolarını görürsünüz bir çok oyunda.

Sidar Şahin (Peak Games CEO'su) Mev Dinç - https://youtu.be/1QfPg–zgL0
Peak Games, 1 Haziran 2020'de Türk internet girişim dünyasının en büyük satın alınan oyun firmasıdır. Yine ABD’li büyük oyun firması olan Zynga, Türk oyun markası Peak’i (eski adıyla Peak Games'i) 1,8 milyar dolara satın aldığını açıkladı ve Türkiye’nin ilk Unicorn’u (Unicorn: piyasa değeri 1 milyar doları aşan start-up'lara verilen addır.) el değişmiştir oldu.

Mevlüt Dinç, dünyaca ünlü ve ilklere imza atmış oyun geliştiricisi/yazarı ve aynı zamanda BAFTA üyesidir.
Britanya Film ve Televizyon Sanatları Akademisi / British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)

BAFTA ödülü İngiltere'nin Oscarı'dır da diyebiliriz.

1983 yılında İngiltere'de Jamaika asıllı iş arkadaşı Vino Dos Santos'un ısrarıyla oyun camiasında yine saygıyla anılan Clive Sinclar'in efsanevi ZX Spectrum oyun makinasını aldı. Oyun oynamak pek ilgisini çekmese de oyun yapmayı ve programlamayı öğrenmeye başladı ve de kısa sürede hem programlama hem de oyun tasarımı konusunda çok hızlı bir üne kavuştu.

Özellikle "Last Ninja 2" ve "Enduro Racer" için yaptığı çalışmalarla basın camiasından çok sayıda övgüler ve ödüller kazanmıştır.

1988'de John Twiddy ve Hugh Riley ile birlikte kurduğu Vivid Image Developments Studio'da bir çok ödül aldı. 'Time Machine' (1990) – En Orijinal Oyun, "First Samurai (1991) – Yılın Arcade Oyunu ve Super Nintendo konsolundaki son derece başarılı ve yoğun bir ilgi gören "Street Racer" oyunu.

Intel, 2000 (milenyum) yılında Pentium 4 işlemcisinin Dünya çapındaki tanıtımlarında Mevlüt Dinç'in geliştirdiği Aktör Oyun Motorunu demo gösterimleri için kullanmıştır.

Türk video oyunları endüstrisinin "Kurucu Babası" olarak kabul edilen Dinç, 21 yıl İngiltere'de kaldıktan sonra 2000 yılında Türk Oyun Sektörünün kurulmasına öncülük etmek ve yardımcı olmak için memleketi Türkiye'ye döner. 2000 yılının sonunda ilk profesyonel oyun geliştirme stüdyosu "Sobee Studios" 'u kurdu. Mevlüt Dinç hızlı bir şekilde yüksek kaliteli orijinal oyunlar üreten çok yetenekli bir yerel ekibi de bir araya getirmeyi başarmıştı.

Türkiye'nin ilk ve en büyük MMO'su (Massively Multi-Player Online) İstanbul Kıyamet Vakti'nin yapımcılığını üstlendi. İlk olarak 2006'da yayınlandı. 16 yıldır Telekomun destek vermemesine rağmen ayakta kalabilen dünyada az sayıda bir örneğidir IKV! Akabinde aktif olarak oynanan bir oyun olmaya devam etmekte.

Bu oyunları da kısa sürede milyonlarca yerli ve yabancı kullanıcıya ulaşan ve Türkiye'nin ilk süper kahraman çocuğu temalı oyunu Super Can 1 & Super Can 2 izledi.

Sobee, Mevlüt Dinç'in Mayıs 2013'e kadar yönetmeye devam ettiği 2009 yılında %100 Türk Telekom'a ait bir şirket oldu. Sobee'nin Türk Telekom tarafından satın alınması, Türkiye'de bir oyun şirketinin de ilk satışıdır.


Dönemin Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany, “Türk Telekom olarak bilgi ve iletişim teknolojilerine yaptığımız ciddi yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. Sobee’nin Türk Telekom ailesine katılması bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarımızı tamamlayıcı nitelikte çok önemli bir adımdır." Mevlüt üstadımızın o dönemler için özellikle oyun sektörünün gücünü kavramış ve girişim nitelikleri üst düzey olan Dr.Paul Doany ile böyle bir ilke imza atmaları Türk Video Oyun tarihinde de bir milattır diyebiliriz. Keşke aynı vizyona sahip girişimciler kamu ve özel sektörlerde de her geçen gün artsa.


I Can Football, 2010 Londra Dünya İletişim Ödülleri'nde En İyi İçerik Ödülü'nü kazandı. Ayrıca Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Teknoloji Ödülü'nü kazandı. Mevlüt Dinç ayrıca dünyanın ilk Dijital Oyunlar Federasyonu'nun kurucusu ve ilk seçilmiş başkanıdır da.

Resmî web sitesi: https://mevdinc.com/




ALDIĞI ÖDÜLLER VE İLKLERE İMZA ATTIĞI BAŞARILARI

Mevlüt Dinç & Jon Dean Society of Software Author – Oyun Geliştiriciler Derneği isimli, oyun dünyasının ilk oluşumunu kurdu.
Dinç aynı zamanda, 2011 yılında kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun kurucu başkanıdır.
1985, Gerry The Germ ilk profosyonel oyun projesi.1986, Prodigy. Bu iki oyun dünyanın ilk izometrik kayan ekranlı oyunlarıdır.
Hatta Prodigy'nin müziği bu sektörde  bestelenen ilk tekno-metal oyun müziği de olabilir: https://www.youtube.com/watch?v=t44WLkYjwvo şimdi bu oyunun müziğinin telefon tuşlarından gelen bir iki bip sesiyle yapıldığını düşünüp tekrar dinleyiniz. :)) 

Bestesi Brian Marshall'a aittir. Mevlüt abiyi kendi deyimiyle oyunlara bulaştıran samimi iş arkadaşı Jamaika asıllı Vino Dos Santos idi.ZX Spectrum'dan görüntü almak için bu cihazı tv'ye bağlamak gerekiyordu. Akabinde renkli bir TV almak için tesadüfen girdikleri bir dükkanda TV tamircisi ve elektrik mühendisi ve aynı zamanda bir band/gurupta müzisyen olan Brian Marshall ile de tanışması da ayrı güzel bir hikayedir. :))
1986, Enduro Racer En İyi Oyun ve En İyi Programcı ödülleri.
1987 yılında, Last Ninja 2, En İyi Oyun ve En İyi Programcı ödüllerini ikinci defa kazandı.
1990 yılında "Time Machine" adlı ödülü ile En Özgün Oyun Ödülü’nün sahibi.
1991 First Samurai, ona Yılın Oyun Ödülü’nü ve En İyi Programcı Ödülü’nü kazandırdı.Tom Cruise'un The Last Samurai filmi yokken Mevlüt üstadın First Samurai oyunu vardı. :))

1994, Street Racer, dünyanın ilk dört kişilik (multiplayer) araba yarışı oyunudur. Oyunda "Hodja" karakteri de mevcut. Burada Nasreddin Hoca gibi 800 yılı aşkın kültürümüzde önemli yeri olan bir karakterin ilk defa bir video oyunda yer alması durumu da Mevlüt üstadın farkında olmadan bir kere daha bir ilke imza atması olarak da değerlendirilebilir.

2000 yılında Actor isimli bir oyun motoru geliştirdi. Bu oyun motoru, Intel’in Pentium 4 dünya lansmanı etkinliğinde kullanıldı.
Dünyanın ilk 11'e 11 çevrimiçi futbol oyunu, I Can Football (2009)

Rocket League oyunu "Street Racer" efsanesinden etkilenmiş olacak ki bu oyunu yapmışlar. Güzel de olmuş. :)




"Street Racer sadece Avrupa'da yaklaşık 400 bin adet sattı. Ubisoft'u yayıncı haritasına yerleştiren iki oyundan biri olan Street Racer'ı yapmaktan her zaman gurur duymuş, Ubisoft'tan da hep saygı sevgi görmüşümdür." Mevlüt DİNÇ
Hayat Bir Oyun - Mevlüt Dinç, sayfa 166, Nemesis Kitap,2019 

Ubisoft Market Cap: 6.03 Milyar$   
Inventuna Games - 2025 Market Cap: 10 Milyar$ Neden olmasın!?
2002’de Game Boy Advance ekibiyle "Dual Blades" adlı oyununu da yaptı. Bu oyun sektörde satışa sunulan ilk profesyonel Türk oyunudur aynı zamanda.


Ordu ilinin Gölköy ilçesine bağlı ve rakımı yaklaşık 1200 metre olan Cihadiye Köyü'nde doğan ve kışın 2 metre kara rağmen eğitim hayatına büyük özveri ve zorluklarla devam eden -ki buna 1980 ihtilalindeki zorlu üniversite hayatı da dahildir- bu topraklarda yetişmiş bir insanın İngiltere'ye gittikten sonra tekrar Türkiye'ye gelerek devam eden ve ilham veren ilklerle dolu bu başarı öyküsüne tanıklık etmek bizler için gerçekten büyük bir şans. Ben şahsen Mevlüt üstadımızın ve de arkadaşlarının oyunlarıyla atari salonlarında büyümüş birisiyim ve kendimi bu noktada çok şanslı hissediyorum.

BKZ: Hayat Bir Oyun - Mevlüt Dinç , Nemesis Kitap , 2019

(Kitabın bütün gelirleri "Darüşşafaka" Vakfına bağışlanmakta.)


Resmî web sitesi: https://mevdinc.com/



Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...


Pruvanız neta, rüzgarınız kolayınıza olsun! @taskinakgul





60 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page