top of page

TRADE KORKUSUNU YENMEK

Trade işlemlerinizde ne kadar başarılısınız? Kendinizi ne kadar başarılı hissediyorsunuz? Peki, ticarette gerçekten başarılı olmak istiyor musunuz?

Ticarette başarılı olmak istiyorsanız duygularınızın ve duygularınızın kararlarınıza etkisinin farkında olmalısınız. Para kaybetmekten ne kadar korkarsınız? Korkunuz, ticaretinize nasıl bir yön veriyor? Bu korkunuzla başa çıkmak için neler yapıyorsunuz?

Trade işlemlerinde en büyük duygusal sorun korkulardır. Ticaret piyasasında yer alan herkes zaman zaman korkuya kapılır. Bir ürüne yatırım yaptığınızda, ister istemez dikkatiniz o ürünle ilgili olumlu ya da olumsuz haberlere yönelir. Beklenmedik bir satış haberi, o ürünle ilgili bir spekülasyon, hemen heyecanlanmanıza, belirli bir düzeyde korku ve panik duygularını hissetmenize yol açabilir.

Korkularınızı fark etmek ve korkularınızla yüzleşmek, onlara rağmen yolunuza devam edebilmek, hayat kalitenizi arttırır; sonuçta, kendinize daha fazla güven duymaya başlar ve böylece özsaygınızı da yükseltmiş olursunuz. Trade işlemlerinde de başarının anahtarı ticaret korkusuyla yüzleşebilmek ve kendinizi bu korkulara hazırlayabilmektir.

Ticaret, doğası gereği risklidir. Alım satım işlemlerinde yüksek fiyata almak ve düşük fiyata satmak zorunda kalmak zaman zaman kaçınılmazdır. Trade psikolojisinin önemli isimlerinden biri olan Mark Douglas'ın da üstünde önemle durduğu gibi, çoğu yatırımcı piyasanın bundan sonraki seyrini bildiklerine inanıyor. Öyle ki, işlemlerinin sonucuna ilişkin tahminlerinden neredeyse sanki gerçekmiş gibi söz ediyorlar. Oysa ki ticaret, özellikle crypto-para ve borsa işlemleri, çoğu zaman göz ardı edilse de tamamen olasılıklara ve istatistiklere dayalıdır. İşte bu olasılığın gözardı edilmesi yatırımcıları aşırı korku ya da açgözlülük tuzağına daha fazla düşürür. Ne yazık ki bu iki zıt duygu, trade başarısını olumsuz etkileyen en önemli duygusal tepkilerdir. Trader, ticarete zihinsel bir faaliyet olarak yaklaştıkça korku seviyesi de yükselmeye başlar. Özellikle peş peşe gelen hatalar ya da zararlar sonrası, trader, yeni bir zarardan kaçınabilmek için daha temkinli ve tereddütlü hareket etmeye başlayabilir. Ticarette başarılı olma baskısı arttıkça, başarısız olma kaygısı da daha çok gün yüzüne çıkar. Bu korku giderek traderları çaresiz hissettirebilir.

Bir canlı olarak potansiyel bir tehlike karşısında içgüdüsel bir biçimde organizma, "savaş ya da kaç" tepkisi gösterir. Bu durumda kişi, algılanan tehlikenin üstesinden gelebileceğini düşünüyorsa kendini savaşmaya hazırlayabilir; hırsla alım yapabilir. Öte yandan potansiyel tehlike karşısında kendisini güçsüz ve çaresiz hissediyorsa "kaç" tepkisine dönerek tehlikeden kaçınabilir. Trade işlemlerinde bu tehlike, işleme girmemek ya da işlemden bir an önce çıkmak şeklinde kendisini gösterir. Çünkü beden büyük bir uyarılma ile karşı karşıya kalmış ve bu uyarılmaya korku ve stres tepkileri ile karşılık vermiş olabilir. Bu tür bir aşırı uyarılma, trade performansını önemli ölçüde düşürebilir. Bunun sonucunda da organizma bir donma tepkisi gösterebilir. Donma tepkisi, ne yapacağını bilememek, bir türlü karar verememek, bağlantıdan kopmak ve kendi kabuğuna çekilmek biçiminde belirebilir.