Ransomware Nedir

Ransomware Nedir?
Ransomware, fidye yazılımlarına verilen addır. Kripto para endüstrisinde dolandırıcıların sık kullandığı kötü amaçlı yazılımları kapsar. Bu tür sistemler genel olarak kurbanların bilgisayarlarını ele geçirir. Ardından bunun için belirli bir ücret ister. Ödemeler ağırlıklı olarak Monero gibi gizlilik esaslı dijital varlıklar şeklinde talep edilir. Fidye yazılımı saldırıları sadece bireysel sistemlerle değil, aynı zamanda kurumları ve şirketleri etkileyecek güçte de kendisini gösterebilir. Bu tür bir saldırının ilk örneği 1989 senesinde görülmüştür. O seneden beri fidye yazılımları sürekli olarak geliştirildi ve daha karmaşık bir hale geldi.
Ransomware Nasıl Çalışır?
Fidye yazılımları ağırlıklı olarak şifre geliştirmeyen sistemler olarak bilinir. Ancak modern olanlar kurbanın dosyalarını şifrelemek üzere çeşitli teknikler kullanır. Dolayısıyla kurbanın cihazı tamamen erişilemez hale gelir. Bu tür modern fidye yazılımları bir bilgisayarın harddiskini tamamen kitleyebilir. Kripto alanında kullanılan fidye yazılımları da para sızdırmak için cihazlarda depolanan dosyaları şifreler. Dosyalar okunamaz hale gelir. Kripto fidye yazılımları bir nevi dosyaları rehin alır. Şifre çözme anahtarı karşılığında kurbandan para istenir. Ancak genellikle para verildiğinde çok daha fazlası istenir. Bu böyle devam eder ve kısır bir döngüye girer.

Ransomware’e Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Eğer saldırganlar kötü amaçlı yazılımlar aracılığı ile bilgisayarınızı ya da telefonunuzu ele geçirdiyse en iyi çözüm ilgili cihazı formatlamaktır. Bunun yanında kaliteli antivirüs programları da kullanabilir. Tanımadığınız kişilerden gelen bağlantılara tıklamamanız gerekir. Saldırganlara istedikleri parayı vermekte büyük ihtimalle çözüm olmayacaktır. Bilmediğiniz programları ve uygulamaları indirmemeye de özen göstermelisiniz. Son olarak tarafınıza gelen e-postaları incelerken son derece dikkatli olmalısınız. Siber saldırganlar genellikle büyük firmaların adını kullanarak e-posta atma taktiğini kullanıyor. Kurbanlar, bu tür e-postaların gerçekten şirketlerden geldiğini düşünebiliyor.