Malware Nedir?
Kötü amaçlı yazılımlar internetin doğuşundan beri hayatımızda varlığını sürdürüyor. Bu tür sistemler kripto para endüstrisinde de çok sık kullanılmaya başlandı. Art niyetli şahıslar tarafından oluşturulan yazılımlara Malware adı verilmektedir. Bunların pek çok çeşidi bulunur. Her biri farklı işlemleri hedef alır. Amaç genellikle karşı tarafından cihazına sızarak bilgileri ele geçirmektir.
Malware Nasıl Bulaşır?
Malware, bilgisayar, telefon ve diğer elektronik cihazları hedefleyen her türlü kötü amaçlı yazılımı ifade eder. Malware, bilgisayar korsanları, siber suçlular ve diğer kötü niyetli kişiler tarafından oluşturulabilir ve yayılabilir. Bu sistem, birçok farklı şekilde yayılabilir. Örneğin, bir kullanıcının bilgisayarına e-posta aracılığıyla gelen bir virüs, zararlı bir web sitesinden indirilen bir uygulama veya USB bellek gibi bir taşınabilir cihazdan bulaşabilir.
Malware, birçok farklı amaç için kullanılabilir. Bazı malware türleri, kullanıcının kişisel bilgilerini çalmayı amaçlar ve bunları kötü niyetli kişilere satar veya kullanır. Diğer malware türleri, kullanıcının bilgisayarını veya cihazını ele geçirmeyi amaçlar ve korsanların kullanımına açar. Diğerleri ise bilgisayar korsanlarının bir ağa saldırmalarını kolaylaştırır veya kullanıcının sistemine diğer kötü amaçlı yazılımları yüklemelerini sağlar. Bu da kullanıcının bilgisayarını ve verilerini tehlikeye atar.
Malware, genellikle virüsler, solucanlar, Truva atları ve casus yazılımlar gibi farklı türlerde sınıflandırılır. Virüsler, diğer dosyalara bulaşarak yayılırken, solucanlar ağlar aracılığıyla yayılır ve Truva atları, kullanıcının bilgisayarına gizlice yüklenen zararlı bir yazılım türüdür. Casus yazılımlar ise, kullanıcının faaliyetlerini takip ederek kişisel bilgilerini çalabilir. Malware, herhangi bir kullanıcının bilgisayarını veya cihazını etkileyebilir. Bu nedenle, kullanıcıların, güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanmaları gerekir. Her ne olursa olsun bilmediğiniz linkleri tıklamamalı ve emin olmadığınız programları indirmemelisiniz. Taklit e-postalara karşı da dikkatli olmalısınız.
Comments