Borsa nedir?
Yapılan araştırmalara göre en eski olarak bilinen ilk hisse senedi borsası 1602 yılında Amsterdam’da kurulmuştur.
Hisse senetleri, petrol, altın, yatırım fonları, menkul değerler, emtianın, borçlanma araçlarının alınıp satıldığı piyasalara verilen genel bir isimdir. Yani daha basit bir şekilde anlatacak olur isek ticareti yapılacak olan hisse, emtia, menkul kıymet vb. ürünlerinin alıcı ile satıcısının buluştuğu kurumsal piyasalara borsa denilmektedir. Borsada işlemlerin gerçekleşebilmesi için her alım emrinin bir satım emri ile eşleşmesi gerekmektedir.
Örnek verecek olursak hisse senedi almak isteyen bir yatırımcı işlem yapabilmesi için karşısında hissesini satmak isteyen başka bir yatırımcı olması gerekmektedir ancak o zaman işlem gerçekleşir.
Takibini yapmanızda fayda sağlayabilecek borsa endexleri isimleri
DOW: Dow Jones Borsası endüstri endeksi, En büyük otuz şirketi içerir.
S&P 500: 500 büyük Amerikan şirketini kapsamaktadır. Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık %75'ini kapsar
NASDAQ: Resmi bir düzenleyicisi olmayan tezgâh üstü piyasalarda işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı olarak New York'ta kurulmuş olan özel borsadır. Dünya'nın teknoloji borsası olarak kabul edilir.
DAX; Alman Birleşik Borsa Endeksi.
BİST 100: Borsa İstanbul
Borsada nasıl yatırım yapılır?
Borsada yatırım (işlem) yapmak isteyen kişilerin ilk olarak SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) Lisansına sahip aracı kurum ya da bankada yatırım hesabı açması gerekmektedir.
TEKNİK ve TEMEL ANALİZ NEDİR?
Teknik Analiz
Geçmişte oluşmuş fiyat hareketlerinin gelecekte de oluşabileceği varsayımı üzerine çalışan bir analiz yöntemidir.Teknik Analiz, yalnızca fiyat hareketlerinin dikkate alındığı bir analiz yöntemidir.
Finansal piyasalarda fiyatlarda oluşan hareketlerden meydana gelen değişmelerin grafiklerde oluşturduğu şekillerle (formasyonlar) açıklanması ve trendlerin son durumu ile geleceğe yönelik yön belirleme (Tahmin etme) yöntemi, diyebiliriz.
Temel Analiz
Temel analiz, bir şirketin yürüttüğü faaliyetleri ve gelecekte atacağı öngörülen adımları inceleyerek çeşitli menkul kıymetlerin değerlerini belirlememizi sağlayan bir tekniktir.
Temel analiz ile aşağıdaki verilere ulaşıp şirketin şu anki durumu ve gelecekteki durumu hakkında analiz yapıp ne durumda olduğunu gösteren analiz biçimidir
Şirketin geliri artıyor mu?
Gelecekte rakiplerini alt edecek durumda mı?
Şirket gerçekten kâr yapıyor mu?
Borçlarını ödeyebilecek konumda mı?
Bu tarzda verilere bakılıp şirket hakkında öngörüde bulunuyor.
Halka Arz
Hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açması faaliyetidir. Halka arz işlemi, şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmasıdır.
Şirketler farkı sebepler ile halka arz yöntemine başvurabilirler. Mevcut borçlarını ödemek için, yatırımlarına finansman sağlamak için, faaliyetlerini genişletmek için gibi nedenlerle halka arz edilirler Birincil halka arz ve İkincil halka arz olarak ikiye ayrılır.
Daha önceden halka açık olmayan şirketlerin yaptığı halka arz işlemine “Birincil halka arz” denir.
Daha önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz oranı düşük olması sebebi ile bu işlemin ikinci kez yapılma işlemine “İkincil halka arz” denir
Temettü
Şirketin hissedarlarına şirketin net kârından nakit yada hisse senedi şeklinde şirket ortakları (yatırımcıları ) ile paylaşmasıdır
Temettü alabilmesi (hak kazana bilmesi ) için şirketin belirlediği tarihte yatırımcının o hisseye sahip olunması gerekir. Bu sayede elde edilen ortaklıkla birlikte şirket yine belirlediği tarihte temettü ödemelerini yatırımcılarına yapar
Bedelsiz sermaye artırımı
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını kullanarak yapmış oldukları ve ortaklarından herhangi bir bedel istemeden hisse senedi dağıttıkları bir sermaye artırımıdır.
Bu durum hisse senedi fiyatına etkisi tartışmalı bir konumda, Genel olarak haber bedelsiz haberi çıktıktan sonra ve yapılacağı güne kadar yükseliş gösterip işlem tamamlandıktan sonra talebin azalmasıyla performansında düşüş gözükmektedir
Bedelli sermaye artırımı
Bedelli sermaye artırımı, şirketin herhangi bir nedenle meydana gelen nakit ihtiyacını dış kaynaklar karşılığında, pay senedi dağıtarak sermayeyi artırması işlemidir.
Şirketin mevcut pay sahiplerine, payları oranında ve nakit karşılığında öncelikli yeni hisse alma opsiyonu tanınır (rüçhan hakkı)
Commentaires