top of page

Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler


Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler


Piyasa değeri açısından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) 2008 senesinde esrarengiz mucit Satoshi Nakamoto tarafından hayata geçirildi. Gizemli geliştirici “Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” adında teknik bir doküman yayınladı. Bitcoin'in çıkış amacı bankacılık kuruluşlarına olan bağlılığı ortadan kaldırmaktı. Günümüzdeki yaygın kullanımını göz önünde bulundurduğumuzda bunu fazlasıyla başardığı söylenebilir. BTC token artık yazılımdan gıdaya, turizmden sanayiye kadar pek çok alanda ödeme aracı olarak kabul edilmeye başlandı. Dünya genelinde binlerce Bitcoin ATM'si, yüzlerce danışmanlık şirketi, sayısız borsa ve madencilik çiftliği bulunuyor.

Birkaç dolarla başlayan bu eşsiz serüven, 2021 senesinde 68.000 dolara kadar dayandı. 2022 senesinde beklenmedik bir düşüş yaşansa da bireysel ve kurumsal yatırımcıların büyük bir bölümü BTC'den hala ümitli. Hem ülkemizde hem de yurt dışında artık hemen hemen herkes Bitcoin hakkında yeterli bilgiye sahip. Ancak kripto paralarına atası olarak nitelendirilen Bitcoin hakkında bilinmeyen birçok şey olabilir. Sizler için Bitcoin hakkında bilinmeyenler listesi hazırladık. Listedekilerin birçoğuna şaşıracağınızdan eminiz.


  • 2 Pizzaya 10.000 Bitcoin


İlk bakışta pek inandırıcı gelmeyebilir. Ancak Florida’daki bilgisayar programcısı Laszlo Hanyecz, kripto para tarihindeki ilk BTC ödemesini gerçekleştiren kişi olarak bilinmektedir. Bahsi geçen ödemenin detayları ise ağızları açık bırakacak cinsten diyebiliriz. Bilgisayar programcısı Hanyecz, bundan seneler önce Papa John’s’tan 2 adet pizza sipariş etti ve tam 10.000 BTC ödedi. Günümüzde bu ödeme milyonlarca dolara tekabül ediyor. Ancak o senelerde yalnızca birkaç doları temsil ediyordu. Hanyecz, yakın zamanda yapılan bir röportajda bu ödemeyi yaptığı için pişman olmadığını dile getirdi.




  • 9 Evin Enerjisini Harcıyor


Lider kripto para birimi Bitcoin, madenciliği yapılabilen bir dijital varlıktır. Madencilik işlemleri, çeşitli teknolojik donanımlar aracılığı ile matematiksel formüllerin çözülmesini kapsar. Bu formüller çözüldüğünde madenciler BTC ile ödüllendirilir. Yapılan araştırmalara göre Bitcoin madenciliği Amerika’da bir gün içinde dokuz evin enerjisine eşit denebilir. Üstelik madencilik şirketleri cihazlarını sürekli güncelleyerek bu enerjiyi daha da fazla artırıyorlar.


  • Bitcoin’den Sonra Çıkan Kripto Para Birimi Gerçekten Ethereum Mu?


Bitcoin’den sonra çıkan kripto para birimlerine altcoin denir. Yani BTC’ye alternatif olan token’lar anlamına gelir. BTC’den sonra çıkan ilk altcoin normalde Ethereum olarak bilinir. Ancak bilinenin aksine Namecoin’dir. Kısaltması ise NMC’dir.


  • Sınırlı Sayıda Bitcoin


Dijital bir varlık olduğu için Bitcoin pek çok kişi tarafından sınırsız sayıda kabul edilir. Ancak BTC arz miktarı 21 milyon adettir. Bu sınırlama, BTC henüz gelişim aşamasındayken tasarlandı. Piyasada var olan BTC'ler geçerliliğini 2140 yılında yitirecek.


  • Bitcoin'i Ödeme Aracı Olarak Kabul Eden İlk Üniversite


Güney Kıbrıs’ta bulunan University of Nicosia, BTC token ile ödeme kabul eden ilk üniversite olarak kayıtlara geçmiştir. Kurum, harç ödemelerinin Bitcoin ile yapılabileceğini duyurmuştu. Japonya ise 2017 yılının nisan ayı itibarıyla BTC'yi ödeme yöntemi olarak kabul ettiğini bildirdi.

68 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page